Meny Stäng

Utvandrarna dansar in på Dramaten

Utvandrarna av Vilhelm Moberg i bearbetning av Irena Kraus

När Dramaten tar sig an nationaleposet Utvandrarna är det med regissören Mats Ek vid rodret. Med ett slags långsamma kator låter han sina skådespelare dansa, både undertext och känslor, när orden inte räcker till. Det blir bitvis både dramatiskt och lyriskt.

Med koreografins hjälp förstärks kärleken mellan Karl Oskar (Rolf Lassgård) och Kristina (Stina Ekblad) i ett pas de deux. Men här får också smärta och saknad skrika tyst när Karl Oskar dansar sin sorgedans efter dottern Annas död.

Ek har tidigare visat att han inte är rädd för att byta kön på karaktärer eller låta en skådespelares faktiska ålder stå i vägen för en roll. Här får till exempel Ekblad och Lassgård, båda i 60-årsåldern, gestalta Kristina och Karl Oskar från tonåringar till unga vuxna och han låter dessutom ett gäng äldre aktörer agera deras barnaskara.

Drängarna Robert och Arvid spelas av Christoffer Svensson och Andreas Rothlin Svensson, och det är något i deras samspel och individuella rollprestationer som berör och slår an sköra strängar. Christoffer Svensson växer för varje scen i rollen som Robert, som är som klippt och skuren för honom, och Andreas Rothlin Svensson lyckas förkroppsliga den förtvivlan som plågar honom efter att ha blivit anklagad för tidelag.

Fotografen Aida Chehrehgosha debuterar som scenograf och gör det med en ganska sparsmakad scenografi, så när som på två gigantiska, flyttbara skärmar på vilka hon projicerar foton av leråkrar, gräs, faluröda stugor, blixtar och så förstås den stora oceanen. När en ko blir rörlig på skärmen och följer sin husbonde, som går längs scenen, blir scenografin levande och på skärmarna görs också en snabb blinkning till Jan Troells filmatisering. För när familjen så småningom lämnar Småland för Amerika blir Karl-Oscars far, som görs med kroppslig tyngd av Niklas Ek, kvar på gården. Precis som i filmen blir fadern mindre och mindre när de lämnar Korpamoen. En liten gubbe på en skärm är allt som blir kvar.

Det är svårt att komma ifrån att Vilhelm Mobergs drama är så starkt präglat av Jan Troells filmatisering på 70-talet. För sällan har väl två huvudroller blivit så förknippade med sina skådespelare, som Liv Ullman och Max von Sydow. Riktigt lika oförglömlig är kanske inte Dramatens uppsättning. Men sevärd? Absolut.

Utvandrarna av Vilhelm Moberg i dramatisering av Irena Kraus
Regi: Mats Ek
Scenografi: Aida Chehrehgosha
I rollerna: Stina Ekblad, Rolf Lassgård, Christoffer Svensson, Andreas Rothlin Svensson, Malin Ek, Niklas Ek, Lotta Telje m.fl.

Betyg3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.