Meny Stäng

Rolf Lassgård: ”Det livet ska också gestaltas”

 

– Om jag kommer att vara aktiv som skådespelare när jag är 75? Ja, det är inget som jag har i mina planer just nu, men jag ser ju möjligheten. Nej, jag kommer nog att ha svårt att låta bli. Så länge jag kan och orkar stå, och kommer ihåg vill jag nog stå på scenen. Det livet ska också gestaltas, säger skådespelaren Rolf Lassgård, i dag 56.

Han tillhör våra flitigaste och mest uppburna skådespelare, med en guldbagge på meritlistan för rollen i filmen Min store tjocke far, från 1992. Det är en gedigen rollista som han kan visa upp och ytterligare tre gånger han har nominerats till bäste manlige skådespelare. I Susanne Biers Oscarnominerade film Efter bröllopet gjorde han en fantastisk rollgestaltning av den döende fadern och äkta mannen, en tolkning som han sagt var det svåraste han har gjort.

Våren 2011 spelade han sonen Dimitri i Bröderna Karamazov på Stadsteatern i Stockholm och blivit hyllad i pressen. Och i september hade äntligen Jägarna II premiär, en uppföljning av den första filmen som han gjorde för 15 år sedan och som gjorde succé.

– Det är just det här att få växla mellan teater och film som är roligast, att få längta från det ena till det andra. Det är ett stort privilegium att få göra det, säger Rolf Lassgård och lutar sig tillbaka i soffan i ett samtalsrum på Stadsteatern.

Nej, det var inte självklart att det var skådespelare han skulle bli, men det var nyfikenheten och lusten som drev honom. Och hade han aldrig prövat in på elevskolan i Malmö 1975, så hade han ångrat sig i hela sitt liv och undrat var hans förmåga hade kunnat landa. Vi vet!

Men det är klart ibland lockar tanken att en mysig liten skivbutik med soul- och rockmusik kanske inte vore så dumt, något enkelt hemmavid i Gävle där han bott sedan 1982. Eller inför en darrande premiär har han till och med övervägt att börja som brevbärare eller göra något annat inom posten.

– Samtidigt är det oväntade och pirret som jag söker, när det blir ett möte mellan skådespelarna och allt känns rätt. Som ung skådespelare var det erfarenhet som man vill uppnå. I dag kan den förmågan skapa slentrian. Då får man söka sig till det ursprungliga för att återfå lusten och längtan.

– Det är fascinerande att få krypa in i en annan människa, att få nosa på en verklighet som inte är ens egen. Att få känna och pröva den nyfikenheten tycker jag är fantastiskt. Det skapande ögonblicket, när allt fungerar är obetalbart.

Rolf Lassgård smakar på tanken att drivet att gestalta kan ha sitt ursprung att vilja vara någon annan om det kan finnas med en del av den känslan än i dag, funderar han.

– Visst kan det ha varit ett sätt att hitta sig själv redan under amatörteatertiden i Östersund, men jag minns det mest som kul, säger Rolf Lassgård och skrattar förtjust.

Det ingår i skådespelarens verklighet att bli uppbjuden, lite som att vara den kvinnliga parten på dansgolvet, menar Rolf Lassgård. Och de absolut roligaste danserna har varit när han bjudits upp och fått erbjudanden som han aldrig trott att han skulle få.

Som när han fick rollen som Jörgen i Efter bröllopet eller när han fick frågan om han ville spela Edna Turnblad i musikalen Hairspray på Chinateatern i Stockholm.

– Helena Bergström, som är en nära vän och som också spelade med i Hairspray tyckte att jag som spelade kvinna också skulle sitta i kvinnornas loge. Det är det bara du som vill, sa jag, Men du kan väl fråga, tyckte hon. Och det var ett lyckokast och väldigt bra för min rollkaraktär.

– Där satt jag som den tjockaste och fulaste kvinnan av alla i början av pjäsen. Och innan pjäsen var slut hade situationen förändrats. Ja, och den förändringen som hon genomgår avspeglade sig också i verkligheten.

Den fula ankungen blev en svan. Ja, så var det sannerligen.

(Den här artikeln har även varit publicerad i SPRF-tidningen.)

Fakta Rolf Lassgård
Född: 29 mars, 1955 i Östersund.
Bor: Gävle
Familj: Hustrun Birgitta, Ida 29, Hanna 25, Anton 18.
Aktuell: Jägarna II som hade premiär i september.

Guldbagge: 1992 (Min store tjocke far). Nominerad 1991 (Önskas), 1996 (Jägarna), 1998 (Under solen). Filmen Efter bröllopet av Susanne Bier var nominerad för en Oscar 2007 i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.

Intressen: Ishockey, spelade i ungdomslaget i Östersund. Fanatisk supporter till Brynäs IF.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.