Meny Stäng

Stuckatörens våning

Juldukat i Stuckatörens våning

Varje år julpyntar Stockholms stadsmuseum Stuckatörens våning på David Bagares gata 10 i Stockholm. Visningarna är öppna för allmänheten och visar hur en borgerlig familj firade jul under slutet av 1800-talet. Lägenheten är inrymd i ett hus som uppfördes av den svensk-italienska ornamentbildhuggaren Axel Notini. Han tillhörde en bildhuggarsläkt som kom från byn Camiliano i Toscana och var en av de främsta stuckatörerna i det sena 1800-talets Stockholm.

Visningen är intressant och sevärd av flera skäl. Dels för att guiden – för dagen en kvinna med ursprung från Mora – gör visningen till en föreställning där hon med stor inlevelse tar med besökarna på en visuell och mental resa i historien. Dels för att våningen i sig är spektakulär – om än inte överdådig. Notinis tillhörde borgarklassen, vilket inte ska förväxlas med högborgarklassen som bättre representeras av Hallwylska palatset där greveparet Walther och Wilhelmina von Hallwyl huserade under samma tidsepok.

En av miljöerna i årets julkalender är inspelad i salongen

Stuckatörens våning är på 174 kvadratmeter men känns mindre. Huset fungerade som ett ”showroom” där Notinis konst visades upp för hugade spekulanter. Själva stucken består av en blandning av gips, cement och lim, och var vid denna tid absolut högsta mode. Huset ritades av den unga arkitekten Valfrid Karlson som gav huset formen av ett miniatyrpalats. Han försåg det med en vackert dekorerad fasad i italiensk nyrenässans på en granitsockel. Notini utförde själv alla stuckarbeten och trapphuset är utsmyckat med dansande gudomligheter under ett tunnvälvt kassettak. Längs den svängda gjutjärnstrappan finns nischer med gipsskulpturer.

Stuckatörens våning köptes 1992 av Samfundet S:t Erik som överlämnade den som gåva till Stockholms stad. Den totalrenoverade till ursprungsskick och huset ägs idag av en bostadsrättsförening. Utöver Notinis visningslägenhet finns ytterligare tre bebodda lägenheter i huset. En intressant detalj är att delar av årets julkalender, Tjuvarnas jul, spelats in i just den här lägenheten. Våningen består av ett mindre kök, salong, herrum och sängkammare. Juldekorationen består i huvudsak av en julgran, några torra lussebullar i köket och en storslagen juldukning med tidstypiskt porslin från förra sekelskiftet. Axel Notini arbetade även som lärare i konstformning vid Tekniska högskolan i Stockholm, och har gjort ornamentsarbeten på Rosendals slott och i Arvfursstens palats vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. På äldre dagar förlorade han emellertid allt han ägde då han gått i borgen för en god vän som gick i konkurs.

 

I Herrarnas rum finns en stuckatur med jultomtar

Idag känns inredningen ganska murrig och står i stor kontrast till det minimalistiska nordiska inredningsidealen. Men det är kul att se en så välbevarad lägenhet mitt i stan. Och vilken lyx att 174 kvadratmeter kan få vara obebodd bara 2 minuter från Stureplan! För dig som har en historieintresserad bekant är en biljett till visningen en utmärkt present. Biljetterna kostar 120 kronor och kan köpas via Ticnet. Nu är julvisningarna över för denna gång men våningen visas under hela året av Stockholms Stadsmuseum. Museet har ytterligare tre lägenheter i Stockholm för visning. Priser och mer information hittar du här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.