Meny Stäng

Snow White and the Huntsman – Snövit som fantasy

 

Det är uppenbarligen Snövits år på biograferna. Tidigare i våras kom ”Spegel Spegel” med Julia Roberts i rollen som den onda drottningen. I ”Snow White and the Huntsman” axlar Charlize Theron den elaka rollen och Snövit spelas av ingen mindre än Kristen Stewart. Känd som Bella i Twilight-filmerna.

Snow White and the Huntsman följer i stort den klassiska Bröderna Grimm-sagan om Snövit. Ond styvmor blir ännu elakare när ung prinsessa växer upp till en skönhet. Men här och var lyckas manusförfattarna kränga till den gamla sagan och ge den nytt liv. Här suger till exempel drottningen bokstavligt talat livet ur unga flickor för att behålla sin skönhet. Här får också den jägare, som drottningen skickar ut för att döda Snövit, en stor och viktig roll. Han tränar Snövit till en slags Jeanne D’arc, och tillsammans för de en kamp mot drottningen och hennes armé. Här finns också dystopiska bilder som osökt för tankarna till miljöförstörelse. För i den mörka, förtrollade skogen kan träden bokstavligt talat krama ihjäl den som lutar sig mot dem. Det är med andra ord upplagt för ett actionspäckat äventyr snarare än en tra-la-la-vänlig söndagsmatiné.

Regissören Rupert Sanders gör långfilmsdebut men har sedan länge regisserat reklamfilmer. En snabb titt på hans tidigare produktion (som reklamfilmen för deodoranten Axe där kvinnliga supermodell-änglar faller ner från himlen för att herrarna luktar så gott) visar hur han utvecklat och förfinat en tydlig och visuell estetik. Det gör han också i ”Snow White and the Huntsman” som blivit ett riktigt fantasyäventyr. De snygga kostymerna är signerade den tre-faldiga Oscarsvinnaren Colleen Atwood. Här finns läckra specialeffekter och framför allt – ett snyggt foto!

Riktigt lika bra är dock inte personregin. Eller rättare sagt så lyfter den inte Kristen Stewart och Chris Hemsworth (The Avengers och Cabin in the Woods) till några höjder, i rollerna som Snövit och Jägaren. Man får inte precis se någon ny sida hos Kristen Stewart. Både hon och Hemsworth är rätt enahanda och stolpiga i både ansiktsuttryck och rolltolkning.

Då går det desto bättre för de sju dvärgarna. Men här hittar vi också gamla filmrävar och karaktärsskådespelare som Bob Hoskins, Ian McShane, Nick Frost och Eddie Marsan, som med datoranimeringens hjälp krympt i fysisk storlek. Det sägs också att dessa skådespelare varit starkt involverande i manusarbetet när det gäller sina repliker, och att manuset inte var färdigt när inspelningarna började.

Allra bäst klarar sig Charlize Theron i rollen som den ondskefulla drottningen. Hennes röst ligger hela tiden i ett lågt register med mycket pondus, vilket gör henne mörk och obehaglig. Hon jobbar koncentrerat, med små medel och vågar ta ut svängarna när det oundvikliga vredesutbrottet kommer. Hon är narcissistisk och vän. Psykopatisk och sorgsen. Theron har tidigare visat prov på att hon inte räds göra ”obehagliga” roller och man anar att hon här såg en utmaning i att gestalta en ond människa. Det gör hon riktigt bra. Samtidigt lyckas hon sippra igenom någon slags förståelse för karaktären.

En uppföljare av ”Snow White and the Huntsman” lär vara på gång. Huruvida Charlize Theron är med då är osäkert. Men både Stewart och Hemsworth har skrivit kontrakt. Det är dock inte någon uppföljare man ligger sömnlös om nätterna och väntar på.

Snow White and the Huntsman, svensk premiär 8 juni, Längd: 2 timmar och 7 minuter. Regi: Rupert Sanders. Manus: Evan Daugherty, John Lee Hancock m.fl. I rollerna: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron m.fl.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.