Meny Stäng

Nyfiken på: Art Basel

 

Vill du upptäcka modern konst och en schweizisk stad du inte visste att du saknat? Då ska du bege dig till Basel i början av juni för Art Basel. Varje år samlas nästan 300 av världens främsta konstgallerier för att visa det senaste, mest intressanta, mest avantgardistiska och morgondagens stjärnor på konsthimlen för varandra, men faktiskt också för allmänheten. Det är givetvis inte bara målningar utan också installationer, fotografi, video och skulpturer, allt i en salig blandning som kanske bara den riktigt initierade förstår sig på. Och av de 65 000 besökarna är relativt få där bara för att titta – det är många samlare, konstkritiker och insatta som vandrar runt i montrarna, men också representanter för muséer och institutioner, kuratorer och givetvis kreatörerna själva.

Lyckligtvis finns också gallerister med gårdagens storheter representerade, om du plötsligt skulle få lust att se en Rothko, Picasso, Miró eller en stor mobil av Calder. Och ja, allt är till salu. Till och med de monumentala installationerna i hallen bredvid, men då kanske det behövs lite större yta hemma för att visa dem…

På andra sidan Rhen huseras ett antal installationer, löst kopplade till mässan under namnet ”Art Parcours”, och du får möjlighet att kika in i flera av de hus från 13-, 14- och 15-hundratalet som är varsamt renoverade och i fullt bruk. Och en av mässhallarna är ockuperad av antikhandlare som säljer allt från hus (!) till trappor – av erkänd design, förstås.

Men även om du inte är konstkritiker eller initierad samlare är Art Basel väl värt ett besök, inte minst för att Basel som stad är en pärla. Nej, det här är inte som London, Paris eller Berlin. Storbasel har inte mer än knappt 500.000 invånare, men räknar man med att staden också sträcker sig in i Tyskland och Frankrike landar man på knappt under miljonen.

Genom staden rinner alltså Rhen med full fart och när högsommarvärmen brer ut sig kastar sig Baselborna oförväget i strömmarna. I gamla stan ligger bland annat Kunstmuseum, som faktiskt är världens äldsta samling som är öppen för allmänheten. Här finns konst från 1400-talet och framåt – ja, ända in i det allra modernaste. Och hela Basel är för övrigt nedlusat med modern arkitektur av samtidens mest framstående formgivare som Botta, Herzog/de Meuron, Gehry och Piano.

Skulle du tröttna på staden har du bara en spårvagnstur till konstmuseet Fondation Beyeler där de stora namnen avlöser varandra och de egna samlingarna är fullproppade av världens storheter. En taxifärd längre bort, i Weil am Rhein, ligger Vitras utställningslokaler där du kvickt får lust att handla kappsäcken full av designmöbelklassiker – eller åtminstone låtsas att du gjorde det. Här kan du för övrigt också fortsätta mötet med världens främsta arkitekter, eftersom företaget satsat på att låta dem uppföra fabriker, möteslokaler, muséer och senast själva utställningsbyggnaden, signerad just Herzog/de Meuron, som för övrigt kommer från Basel. De sistnämnda är också ansvariga för de nya mässbyggnader som ska vara färdiga 2013. Om du börjar planera redan nu finns det chans att du hinner boka hotell inne i stan till nästa år, före världens konsthandlare och deras följe.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.