Meny Stäng

Du gör mig galen: När feel bad blir feel good

silver linings playbook

Karaktärer som är manodepressiva eller bipolära har blivit allt vanligare på teaterscen, tv-rutan och bioduken. I ”Du gör mig galen” har båda huvudpersonerna, Pat (Bradley Cooper) och Tiffany (Jennifer Lawrence) minst sagt problem. Ja, ska sanningen fram så har de flesta karaktärerna i den här filmen ”problem” på ett eller annat sätt.

Pat har varit intagen på en psykisk klinik i 8 månader, efter att ha upptäckt sin hustru i duschen med en annan man. En man han nästan halvt slagit ihjäl och straffet blev – psykiskt omhändertagande.

När Pat blir utskriven flyttar han in hos sina föräldrar för att få styr på vardagen igen. Och på en middag hos sin bäste vän träffar han dennes svägerska, Tiffany. Hon är nybliven änka och har tagit sig igenom sin sorg genom att sexmissbruka sig igenom hela sin arbetsplats!

Pat och Tiffany utvecklar en udda vänskap, inte minst genom att dela sina nojjor med varandra, och via Tiffany ser Pat en chans att återigen få kontakt med Nikki. Men då vill Tiffany ha en motprestation: Pat måste bli hennes danspartner i en danstävling.

Låter det snurrigt? Det är det inte. Inte heller är det här någon depprulle. Tvärtom. Det är en varm och rolig komedi. Kort och gott en film man blir på riktigt gott humör av, hur underligt det än kan låta.

Regissör är David O Russell, som förra året rönte stora framgångar med filmen ”The Fighter”, och i rollistan finns även namn som Robert De Niro och Julia Stiles. De Niro gör här rollen som Pats pappa, en man som har hyfsat tvångsaktigt beteende han också. Det var länge sedan man såg De Niro göra en sådan nedtonad och välbalanserad rollprestation. Vilket förmodligen beror på att Russell hela tiden spelade in två varianter av De Niros scener. En där han var barskare i tonen. En där han var varm. Sen jobbades  balansen fram i redigeringen.

silver linings playbook 2

Jennifer Lawrence och Bradley Cooper gör båda två starka och fina insatser i rollerna som Tiffany och Pat. De är trovärdiga. Har ett bra samspel. Och de berör. Även när de börjar dansa. För att motion är bra för oroliga tankar visar sig vara receptet även här.

Lawrence vann i helgen en välförtjänt Oscar för rollen som Tiffany och som kuriosa kan nämnas att den från början var tänkt att spelas av Anne Hathaway, som för övrigt vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll.

Det är klart att man kan ha invändningar mot att filmen bubblar på ytan vad gäller psykiska ohälsa. Men att det överhuvudtaget finns en varm, icke-fördömande romantisk komedi som inte räds ämnet, är ett framsteg bara det.

Silver Linings Playbook/Du gör mig galen
Regi: David O Russell
I rollerna: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Robert De Niro, Jacki Weaver, Julia Stiles m.fl.

Betyg4

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.