Meny Stäng

Popaganda 2012

10:e upplagan av Popaganda är över och även om årets program kändes lite tråkigt går det inte att komma ifrån att man hittat en formel som avviker mot ett alltmer strömlinjeformat festival-Sverige. Indie är visserligen ledordet, men Popaganda visar att det inte behöver betyda navelskådning eller svårtillgänglig musik. Frida Hyvönen, Thåström, Teddybears, Little Dragon och Deportees är varken smala eller icke-kommersiella. Möjligen är det lite fantasilöst att flera av dem varit med i tidigare upplagor av Popaganda. Men kombinationen av avantgard-svenska musiker, bad, pingis och musik i ett grönområde på gränsen till innerstan är unik och något man bör slå vakt om även i framtiden. Eriksdalsbadet som festivalplats utklassar t.ex. Stockholm Music & Arts på Skeppsholmen, som kändes trångt, åldrigt och kommersiellt.

I år fanns ingen publikdragare av Arcade Fires kaliber, men jag tar inte till överord när jag utnämner Thåströms konsert på fredagskvällen till 2012 års bästa konsertupplevelse. Jämfört med turnépremiären på Cirkus i februari har föreställningen blivit svartare, tyngre och mycket tajtare. Då var Thåström lika grym som en livesprattlande Howlin’ Pelle i The Hives. Nu – när turnén närmar sig sitt slut – lirar Thåström i en helt egen division. Har du möjlighet ska du jaga biljett till den extrainsatta klubbspelning på Strand Hornstull den 31 augusti som avslutar turnén.

Popaganda borde också bli en förebild när det gäller prissättningen. 600 kr för ett festivalpass är billigt i förhållande till andra festivaler, men en nivå som är precis lagom för plånboken. Då känns det helt ok att köpa ett festivalpass även om man bara har för avsikt att gå på några få spelningar. I år stannade publiksiffran på 7.500 personer och det tror jag främst beror på bristande marknadsföring. Det har varit otroligt tyst om Popaganda i år – både före och efter festivalen. Ta hjälp av en pr-byrå till nästa år – för Popaganda behövs i Stockholm, Sverige och Norden.

Bäst: Thåström, Damien Rice och Little Dragon

Sämst: Korallreven

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.