Meny Stäng

Pink – The truth about love. Inte bäst. Inte sämst.

Om Christina Aguilera var den sista stora vokalprinsessan som slog igenom under 1900-talet så var Pink millenniets första. Då var de arvtagare till Whitney Huston och på den tronen har de suttit tills Adel dök upp häromåret. Karriärerna tog fart 2002 när de tillsammans (med Lil’ Kim och Mýa) vann en grammis för covern Lady Marmalade som ingick i soundtracket till musikalen Moulin Rouge. Inspelningen var dock en intrikat historia som var lika mycket en uppvisning som tävling i vem som kunde ta de högsta tonerna. Ett decennium senare är tjejerna fortfarande i topp och båda släpper nya album hösten 2012.

The truth about love är Pinks sjätte studioalbum och det är inte hennes bästa i karriären – men inte heller den sämsta. Hon gör fortfarande partymusik med tydliga influenser av r&b och punk, men 2012 känns inte ljudbilden längre unik. Det beror främst på att genren fyllts upp med många nya artister som följt henne i fotspåren, exempelvis Katy Perry och Kelly Clarkson. Men medan Pinks signum är texter om kärlekens opolerade och tuffa baksidor sjunger ”klonerna” mycket hellre om gullig oförarglig kärlek.

För ingen kan beskylla Pink för att vara romantiskt lagd även om kärlek är temat för många av hennes låtar. Trots att hon hunnit fylla 33 år och är mamma, rymmer hennes kompositioner fortfarande ungdomlig bitterhet uttryckt i aggressiva kärlekssånger. Vem mer än Pink skulle komma på att skriva en låt om den skamfyllda vandringen hem efter en one-night-stand (Walk of shame)?

 

I’m wearing last night’s dress

and I look like a hot ass mess

although my hair looks good

’cause I haven’t slept yet

 

make the elevator come a little faster

I’m pushing all the buttons but nothing’s happening

please God don’t let anybody see me

please God I’ll do anything you’re asking me

I promise no more walks of shame

 

Pink är smart nog att planera sin artistkarriär efter eget huvud. Hon skriver om sig själv och åker varken på turné eller ger ut album för att skivbolagen vill fylla sina bankkonton. The truth about love innehåller ett genomarbetat material där hon tagit hjälp av de bästa. Titellåten True love är en typisk Pink-låt där hon får hjälp av Lilly Allen (som numera skippat artistnamnet till förmån för sitt riktiga namn: Lily Rose Cooper) med att uttrycka hatkärleken till en bad boy. Och kanske är det många som känner igen sig i versen?

 

You’re an asshole but I love you

And you make me so mad I ask myself

Why I’m still here, or where could I go

You’re the only love I’ve ever known

But I hate you, I really hate you,

So much, I think it must be

 

Eminem gör ett gästspel i Here comes the weekend – och resultatet är hyfsat men inte mer. Det låter entonigt och lite ofärdigt – som ett tack för kaffet för att Pink var med på Eminems senaste album Recovery. You scratch my back and…

Även vår svenska superproducent Max Martin finns med på ett spår. I den ganska röjiga låten med det föga charmiga namnet Slut like you finns både allsångsrefräng och förolämpningar av det grövre slaget. Men starkaste på albumet är nog balladen Just give me a reason där Pink sjunger duett med Nate Ruess från gruppen Fun. Det är en rak låt med stark melodi där rösterna ackompanjeras av piano och slagverk. Här kommer Pink till sin rätt – utan larm, wailande och jobbiga körer.

Överlag är det de lugna låtarna som sticker ut. Exempelvis The great escape som är sista spåret på albumet. Den har en personlig text adresserad till en vän som gick i självmordstankar. Den förmedlar att det finns en väg ut även när det känns som mest hopplöst. Den har hon skrivit ihop med Dan Wilson som bland annat är medkompositör till Adels superhit Someone like you. Även My signature move som är en av fyra bonuslåtar på deluxe utgåvan tillhör albumets starkaste kort.

Deluxe utgåvan innehåller 19 låtar men helhetsintrycket är tyvärr lite trist. Det är välproducerat och texterna är gripande och stundtals roliga men musikaliskt lyfter det aldrig. Synd – eftersom Pink tar så lång tid på sig mellan albumen.

Pink kommer till Sverige den 26 maj nästa år för en spelning i Globen. Här kan du lyssna på The truth about love på Spotify. Där finns även möjlighet att höra hennes kommentarer till alla låtar på albumet.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.