Meny Stäng

Othello som splatterfilm

Sven Ahlström  Foto: Petra Hellberg
Sven Ahlström Foto: Petra Hellberg

Svartsjuka och avund är två grönögda monster som tar plats i Shakespeares drama Othello. Här är det Jago som driver handlingen framåt med sitt ondsinta skvaller om att Othellos hustru Desdemona inte är honom trogen. Men i Ole Anders Tandbergs uppsättning får man en hint om att Othello kanske har anledning att vara svartsjuk. För när pjäsen börjar har den inte bara en scenbild som ser ut som en gigantisk vit skateboardramp. Mitt på scen står dessutom ett vitt två-manstält och ur det kryper fem av pjäsens karaktärer fram: Desdemona, Elvira, Jago, Cassio och Rodrigo, och de är hyfsat intima med varandra.

På Stockholms stadsteater är dramat kraftigt komprimerat till en och en halv timma utan paus och ensemblen nedbantad till sex roller. Och det dröjer inte länge förrän man sitter och undrar vem som är målgruppen för den här uppsättningen? Är det tänkt att den ska tilltala en yngre publik? För här börjar det tyvärr lukta skolteater, i dess negativa bemärkelse, väldigt snabbt.

Det är ett jädrans klampande fram och tillbaka, med bestämda steg och hårda klackar, över det plastiga scengolvet. När intrigen snärjs åt kommer det ett obegripligt sånginslag där Desdemona sjunger Dolly Partons klassiker ”I will always love you”. Och i slutscenerna blir det rent parodiskt när blodet sprutar från var och varannan på scen, som om de vore med i en splatterfilm. I takt med att karaktärerna på scen dör, en efter en, börjar publiken att fnissa och jag är inte säker på att det är föreställningens avsikt.

Det finns förstås ljusglimtar. Sven Ahlström gör som så ofta förr en trovärdig och stark insats, här i rollen som Jago. Maja Rung går från klarhet till klarhet som Desdemona och Kalle Westerdahl plockar välförtjänta komiska poänger som Rodrigo. Men som helhet håller det inte och jag tycker faktiskt synd om ensemblen som kämpar på så gott den kan.

Othello
av William Shakespeare
Klarascenen, Stockholms stadsteater
Översättning Lars Huldén och Mats Huldén
Regi: Ole Anders Tandberg
Bearbetning Mia Törnqvist
Musik Joel Sahlin
Scenografi Lars Östbergh
Kostym Maria Geber
Mask Johanna Ruben
Ljus Sutoda
Ljud Michael Breschi och Håkan Åslund
I rollerna: Karl Dyall, Maja Rung, Sven Ahlström, Annika Hallin, Anders Berg & Kalle Westerdahl
Längd: 1 1/2 timma utan paus

Betyg2

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.