Meny Stäng

Kvinna känn din kropp – Sexualupplysning som blir riktigt kul på scen

Fotograf: Petra Hellberg
Fotograf: Petra Hellberg

Tänk att det fortfarande är laddat att prata om sex, att använda de intima runda orden. När två skådespelare i föreställningen Kvinna känn din kropp gestaltar den kvinnliga livscykeln med utgångspunkt i könet, från födelse, tonårssex, den unga kvinnans sexuella upptäckarglädje över barnafödande till klimakteriet blir det dock – oväntat – riktigt roligt.

Visst kan det ibland kännas lite väl intimt, som när skådespelarna tar av sig helt nakna – men trots att man ibland tangerar gränsen för det som känns riktigt bekvämt, är det ju egentligen ändå bara ett helt vanligt kvinnoliv som de två skådespelarna, Sanna Krepper och Kalle Westerdahl, visar upp på scenen.

Inget nytt mellan lakanen, skulle man kunna säga och ändå dras jag med i det vardagligt självklara och igenkänningsbara och skrattar gott åt Sanna Kreppers kamp mellan kropp och hjärna, när benen som i en variant av sketchen Silly Walks från Monty python-gänget vill gå ut, men överkroppen vill stanna hemma med man och barn.

Föreställningen är sammansatt av små episoder tagna ur ett kvinnoliv vilket som helst. Och det känns som om skådespelarna har fått utrymme att testa sina komiska talanger, som när Kalle Westerdahl gestaltar en födande kvinnan med outsägliga smärtor, eller som tonårstjej som naturligtvis ska pröva analsex – eftersom det är något som alla ungdomar gör och tillhör de saker man måste få överstökat innan det riktiga livet börjar.

Pjäsen bygger på den danska feministbibeln Kvinde, kend din krop som kom ut 1975, som omarbetad nu är en teatersuccé i Köpenhamn sedan premiären 2010.

Men det är mer en ståup-show än en teaterpjäs och när skådespelarna, som till att börja med bara spelar framför den rosafärgade ridån, plötsligt vidgar spelutrymmet till hela scenen, blir man mest förvånad. Ojdå scenen är större, och så börjar en fråga att gnaga: varför har scenograf och regissör valt att så sparsmakat använda hela scenen? Brist på idéer, scenen kändes för stor för det intima spelet?

Men skådespelarna känns engagerade och samspelta. Med både stora och små gester och fin mimik fångar de en hel generation kvinnor: små, halvvuxna, medelålders och gamla. Och det är stundtals riktigt, riktigt kul.

Betyg3

Kvinna känn din kropp

Scen: Kulturhuset stadsteatern

Manus & Regi: Kamilla Wargo Brekling

Scenografi: Sven Haraldsson

Medv: Sanna Krepper, Kalle Westerdahl

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.