Meny Stäng

Jennifer Lopez tänder Globen i Stockholm

Nej, det är inte första gången Jennifer Lopez uppträder i Sverige, och det inte heller första gången hon stegar upp på Globens scen. Hon var här redan 2000 på MTV-galan och framförde Love don’t cost a thing för första gången. Då stod hon i skuggan av den betydligt mer etablerade Madonna som vann kategorin Bästa kvinnliga artist. Jennifer Lopez – vars musikaliska karriär precis hade tagit fart – fick då nöja sig med tröstpriset Bästa R&B.

När hon återvänder till Globen 13 år senare gör hon det som kändisvärldens mäktigaste kvinna – åtminstone om vi får tro tidningen Forbes. I år har hon petat Lady Gaga från 1:a platsen och har även sprungit förbi nöjesmoguler som Oprah Winfrey, Steven Spielberg och Donald Trumph!

Att Globen bara är halvfull ikväll är djupt beklagligt och ett stort misslyckande av arrangören FKP Scorpio som helt missbedömt publikens betalningsvilja. De billigaste biljetterna låg på 600 kr och VIP-paketet på 2.600 kr. Tyvärr lär vi i få se många fler konserter med halvfyllda arenor i framtiden men också fler konsertarrangörer som går i konkurs av girighet och bristande affärskompetens. För anledningen till att Globen gapar halvtom beror knappast på bristande intresse för JLo, som har drygt 16,5 miljoner fans på Facebook och 12,6 miljoner followers på Twitter. Surt för fansen och surt för arrangören som förlorat mångmiljonbelopp på tomma stolar.

Tur då att det är ett fullblodsproffs som står på scen. JLo har tidigare sagt att hon ger allt på scenen oavsett storlek på publiken. Hon vet att många betalat dyrt och gör ingen besviken denna gång heller. Konserten startar en kvart efter utsatt tid och i intronumret Get right sätter hon nivån direkt. I ljudkulissen pumpar den galna saxofonrefrängen samtidigt som hon stegar in på scen i högklackat och en paljettglittrande kroppsstrumpa som framhäver formerna. En jätteskärm bildar fond bakom scenen och jag räknar in totalt 19 musiker, dansare och körsångare i öppningsnumret. Och visst – plötsligt känns Globen lite mindre ödslig.

Strategin ikväll är inte att få igång publiken gradvis utan att fjutta på brasan med en gång. Och JLo är skicklig. Hon använder hela arsenalen: Pyroteknik, projektioner, laser, klädbyten, dans och ett mellansnack som känns spontant och varmt. Introt följs upp med en av hennes första men också största hits; Love don’t cost a thing. Då åker ljudvolymen upp så basen dunkar in i hela kroppen – även med öronproppar och sittplats. Sen startar lasershowen, som på intet sätt är nyskapande, men förstärker klubb- och danskänslan.

Sedan bjuder JLo in publiken på en resa till Bronx där hon växte upp. En boxningsring sätts upp på tungan som går ut i publikhavet och de tunga basrytmerna i Goin’ in blir startskottet på Bronx-sektionen som även rymmer I’m real och en ganska trist version av Jenny from the block. I fonden får vi se bakgårdar, slitna basketplaner och artister som hon samarbetat med vid olika produktioner. Bland annat Lil Wayne, Ja Rule och Flo Rida.

När konserten varvar ner för att ta sats inför finalen har JLo fått igång publiken ordentligt. Även på sittplats står publiken upp och dansar och tillsammans låter man snarare som 20 000 än de 7 500 (enligt arrangören) som är på plats. Hon börjar tala om kärlek, familjen och barnen. Hon spelar en aktustisk version av den första kärlekslåten hon skrev: If you had my love. Det är begåvat och jag tror på det hon sjunger. Bitvis är ljudet skräp och ibland missar hon några toner men det är petitesser i sammanhanget.

Det lugnare avsnittet följs av Let’s get loud och Papi – latinorytmer med congas och färgglada scenkläder som för tankarna till tjurfäktning och flamenco. Att hon är en fullfjädrad crossover-artist får vi framför allt se i den avslutande party-delen där JLo:s kvaliteter som dansare kommer fram. När hon avslutar med magnifika On the floor har hon gjort det sjätte klädbytet för kvällen. Lite snopet känns det att det att det bara blir ett extranumer; Dance again.

Spelningen i Globen var JLo:s 29:e konsert på sin första världsturné. Hon har varit ute sedan mitten av juni och avslutar turnén först den 22 december i Puerto Rico – landet som hennes föräldrar är födda i. Kanske vara det hennes första och sista världsturné då hon annonserat att hon även i framtiden har för avsikt att varva musikkarriären med film, tv och entreprenörskap – vilket varit anledningen till att hon inte hunnit med en världsturné tidigare. Lopez är inte längre den som lägger ribban högst, men hon hoppar högt – och det räcker.

Längd: 1 tim 22 min

Spellista

• Get right

• Love don’t cost a thing

• I’m into you

• Waiting for tonight

• Goin’ in

• I’m real

• Jenny from the block

• If you had my love

• Until it beats no more

• Do it well

• Papi

• On the floor

• Extranummer: Dance again

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.