Meny Stäng

Den starkare av Strindberg – med clownnäsa

Under hösten har sex fria teatergrupper fått möjlighet att spela på Stockholms stadsteaters allra minsta scen, Bryggan. Det är ett generöst och trevligt initiativ. Särskilt som många små teatergrupper brottas med problemet att nå ut till en större publik. I projektet Fri Scen, erbjuder Stadsteatern såväl marknadsföring som en centralt belägen scen, vilket öppnar upp möjligheter för både dokumentärteater och performance.

Vad sägs om att se en clownföreställning av August Strindbergs klassiska enaktare Den Starkare? Det är nämligen en av två föreställningar som gruppen Dotterbolaget bidrar med under sitt gästspel i november. Och bara affischen, föreställande herr Strindberg själv iklädd röd clownnäsa med pjästiteln snyggt formgiven och med ett handskrivet tillägg: ”av mig”. Kan man bli annat än nyfiken?

Det här är ett drama med ett par clowner i rollerna – och det är inte alls tokigt. Först har vi Fru X, en rollkaraktär som babblar på om sitt, ditt och datt hela tiden, och så har vi hon som inte säger något alls: Den stumma fröken Y. Två kvinnor som möts på ett café på julafton och som ju längre ”samtalet” pågår visar sig ha ett gemensamt intresse i Fru X:s make!

Att den stumma rollen har en massa undertext som också ska gestaltas, är förstås ingen hemlighet. Och det blir ännu mer tydligt när båda rollerna spelas av clowner. Publiken flyttar snabbt och intresserat fokus från den ena till den andre. För även om den ena rollen är stum betyder inte det att rollen ska spelas så, som den gamle poeten och teaterkritikern Bo Bergman så väl uttryckte det en gång.

Under regissören Claes Åströms ledning kastar sig Karin Bergstrand (Fru X) och Camilla Persson (fröken Y) över det klassiska stycket med liv och lust, och väver fint in sina respektive personligheter i dramat. De visar upp hela registret av clownens teknik, från det nasala sättet att tala till att fritt improvisera, bejaka och plocka upp impulser från sig själva och publiken. Extra roligt blir det förstås om man kan originaltexten. Det ger en extra dimension till vad man också kan göra med en klassisk text. För det här är kul. Det är annorlunda. Och det är energiskt. Dotterbolaget bjuder kort och gott på en enaktare som livar upp i det dystra novembermörkret!

Den Starkare av August Strindberg
Medverkande: Karin Bergstrand & Camilla Persson ?från Dotterbolaget
Regi: Claes Åström
Scenografi: Caroline Romare
Föreställnings längd: Ca 60 min
Scen: Bryggan på Stockholms stadsteater

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.