Meny Stäng

Det vita folket luktar Guldbagge lång väg!

det vita folket

Sällan har en film haft bättre timing än Lisa Aschans Det vita folket. Flyktingströmmar och uppehållstillstånd. Allt detta vänder Aschan begreppen på när vi får följa den blonda, svenska Alex till ett underjordiskt förvar någonstans i Sverige. Året är 2015 och vad hon gjort, förutom att sakna sina papper, får vi inte veta. Straffet däremot, är att hon ska deporteras och någonstans utanför murarna finns hennes dotter. Alex bestämmer sig för att försöka fly.

I Det vita folket talar fångarna på förvaringsanstalten svenska och när det spelas bingo som underhållning, ropar man inte B som i Bertil i högtalarna utan B som i Bahir. Ett dystopiskt Sverige? Eller ett Sverige av idag? Lisa Aschans knivskarpa manus, med ett suggestivt foto av Lisa Wassberg, målar upp en historia som kryper in under huden.

Till sin hjälp har hon ett pärlband av utmärkta skådespelare såväl i huvudroller som biroller. Vera Vitali och Pernilla August gör strålande insatser som Alex respektive arbetsledaren Viktoria. Men här finns också en  hel del nya, intressanta ansikten som Aliete Openheim i rollen som den upproriske Vanessa och Issaka Sawadogo, som den mänsklige fångvaktaren Josef.

Det här är faktiskt en av de bästa svenska filmer jag sett på länge. Och jag skulle bli förvånad om den inte kammar hem flera Guldbaggar i januari.

Film: Det vita Folket
Manus och regi: Lisa Aschan
Längd: 1,22 tim
Medverkande: Pernilla August, Vera Vitali, Issaka Sawadogo, Aliette Oppheim, Emil Almén, Bahador Foladi

Betyg4

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.