Meny Stäng

Come Together – en magisk teaterkonsert

 

Fotograf: Patrik Lundin
Fotograf: Patrik Lundin

 

Vad härligt det är att bli överraskad. Att få kliva in i en magisk teater och musikvärld. Bli upplyft, omtumlad och efteråt känna att man fått vara med om något nytt. För det är vad man känner när man har sett den danska föreställningen ”Come Together”, som just nu gästspelar på Fyrishov i Uppsala.

Det är inte teater och det är ingen konsert – det är teaterkonsert. Och vad är nu det? Så här säger regissören Nikolaj Cederholm: ”Ta lite musik, finhacka, krydda rejält och woka ihop med lite skådespeleri, teatersmink, lite MTV, teateruttryck från för länge sen, haute couture, några droppar akrobatiska oljor, en och annan vattenkaskad och voilà – en teaterkonsert!”

Med ett 30-tal sånger ur Beatles digra låtskatt har man gjort en slags performancehappening, skulle jag säga. För här blir varje sång en egen akt och tolkning av musiken. Det finns inga repliker och inte heller någon handling men ändå hänger allt ihop på ett makalöst inspirerande sätt. Alla låtar har dessutom fått nya, helt lysande arrangemang av Jens och Peter Helleman. Vilket gör att många av de välkända sångerna låter helt nya. Orden ”bra musik är tidlös” har aldrig känts mer relevanta.

Fenomenet teaterkonsert har tydligen funnits i Danmark i drygt 20 år, och man kan bara ana vilka möjligheter som öppnas om någon i Sverige bestämmer sig för att tolka någon eller några av våra främsta låtskrivare. Men vad är det då man får se och höra som publik? I Come Together gör till exempel Lotte Andersen (som var med i den andra säsongen av Bron) en fantastisk version av Strawberry Fields Forever där hon, pianisten och flygeln (!) hänger i luften. Föreställningen bygger nämligen till stor del på luftakrobatik, vilket bidrar till den visuella upplevelsen. Den genomgående mycket starka och tonsäkra ensemblen (som består av danska skådespelare/sångare) bokstavligt talat flyger över scenen med hjälp av linor och lianer. Det är lite Cirque de Soleil över det hela, skulle man kunna säga. Med det tillägget att här sjunger och spelar musikerna live medan de flyger i luften.

Mark Linn gör ett par makalösa nummer (hans röst är som en mix av David Bowie, Prince och Rufus Wainwright!) och sjunger bland annat Blackbird och titellåten Come Together, den senare tillsammans med Mads Jörgensen. Jimmy Jörgensen gör också han ett par bravurnummer, bland annat ett där han sjunger Across the Universe medan han hänger upp och ner (!) och glider över scenen. Martin Greis är någon slags Napoleonfigur och gör en häpnadsväckande version av I am the walrus. Louise Hart har en pipa som låter lika bra solo som i duetter som Daytripper. Och så där håller det på. Örhänge efter örhänge får olika visuella uttryck och samtliga artister lyckas gör Beatles låtar till sina egna – på ett helt nytt sätt.

Till det svenska gästspelet har ensemblen förstärkts med artisten Pernilla Andersson. Det är vad jag förstår första gången som hon ger sig ut på teatertiljorna och med sången i fokus klarar hon sig fint. Hon gör bland annat en spröd, gotisk version av Eleanor Rigby. Ett nummer som associerar till spöken som ”går igen” mycket tack vare det sätt som Andersson glider fram över scenen (med hjälp av en knäsegway som gömmer sig under den fotsida kostymen).

Fyrishov som lokal är kanske inte optimal. Det är lite gympasalskänsla, vilket är lite synd. Om man valde att sätta upp föreställningen på Östra Gasverket i Köpenhamn, föreställer jag mig att Gasklockorna i Gävle eller typ Cirkus i Stockholm kunde ha gjort föreställningen  än mer rättvisa . Men det är petitesser. Man behöver höjd och teknik, så hatten av för Uppsala Stadsteater som sett till att gästspelet  överhuvudtaget kommit hit. På pluskontot ska också nämnas en sådan trivial sak som att man i pausen kan köpa sig en kopp kaffe med kaka för trettio kronor, det är lite annat än ”Stockholmspriser”.

Come Together ger helt klart mersmak. Att all musik framförs live, av hypermusikaliska musiker, ger också projektet en viktig musikalisk nerv. Kostymerna, som är signerade Anja Vang Kragh, är vackra och fantasifulla och bidrar också  till helhetsupplevelsen. Att det är ett lyckat koncept visar turnéplanen (urpremiären ägde rum redan 2009 och i höst åker man till Genève) och det faktum att produktionsteamet utvecklat andra föreställningar med musik av Beach Boys, Anne Linnet, Bob Dylan, Mozart, den danska rockgruppen Gazolin med flera. Come Together gästspelar på Fyrishov fram till den 6 april och är helt klart värd full pott i betygskalan. Så ta chansen – åk till Uppsala och se något helt nytt!

Come Together
Fyrishov
Sångare: Lotte Andersen, Pernilla Andersson, Martin Greis, Louise Hart, Jimmy Jörgensen, Mads Jörgensen, Mark Linn
Musiker: Sören Bigum, Boi Holm, Christian Hougaard, Björn Jönsson, Bastian Sjelberg
Musik: Paul McCartney & John Lennon
Koncept och iscensättning: Nikolaj Cederholm
Kostym: Anja Vang Kragh
Längd: Ca 2 timmar

Betyg5

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.