Meny Stäng

Förälskad i Rom – en romantisk komedi signerad Woody Allen

Efter New York, har Woody Allen gett sig ut på europaturné. Det är här finansiärerna finns och som Allen säger: Vem tackar nej till att spendera en sommar med familjen i London, Barcelona eller Paris?

Det ryktas att Stockholm kan bli spelplats i ”Storstads-serien”. Men den här gången är det Italiens huvudstad som står i fokus, för det är där som Förälskad i Rom utspelar sig.

Som så ofta förr, upphör tid och logik att gälla när Woody Allen börjar sitt filmberättande. Finns det flera historier att berätta, vilket det gör här, kan en av dem utspelas under ett par månader, en annan äga rum under ett dygn och en tredje utspelas under så kort tid som bara en eftermiddag. Men eftersom Allen kan sitt hantverk är det bara att luta sig tillbaka och hänga med. Under tiden får man förstås tugga i sig att filmens musikreferenser tillhör en jazzälskande äldre man. Så den som kan nynna med i italienska schlagern Volare får åtminstone två tillfällen att göra det. Men faktum är att den musikaliska inramningen bidrar till att skapa feel-good och jag gillar det. Förälskad i Rom är kort och gott en romantisk komedi, med stråk av allvarliga undertoner. Varm och rolig, och alldeles underbar att inleda filmhösten med.

Historien då? Ja, den är laddad med flera dilemman och inte minst ett genomgående tema: Hur lätt låter sig inte människan förföras av berömmelse.

Till Rom åker den åldersnojande, före detta operaregissören (Woody Allen) med sin psykolog och tillika hustru (Judy Davis) för att lära känna sin blivande svärson. När det går upp för regissören, att svärsonens far har talang att bli en världstenor (han hör honom sjunga i duschen!) börjar den pensionerade operaregissören vädra morgonluft som mecenat. Samtidigt befinner sig en arkitekt (Alec Baldwin), som bott i Rom som ung, på återbesök i stan med några vänner. Medan de andra tittar på sevärdheter, får han ett par timmar för sig själv att hitta lägenheten han en gång i tiden delade med sin flickvän. När ett ungt nygift par (Alessandra Mastronardi och Alessandro Tiberi) kommer till stan för att hälsa på släktingar, ger sig den unga hustrun ut för att leta upp en frisör. Hon går vilse och hamnar på filminspelning. Samtidigt dyker en lyxprostituerad (Penélope Cruz) upp på rummet hos den nyblivne maken. Och så har vi den helt vanlige kontorsarbetaren Leopoldo (gestaltad av en vältajmad Roberto Benigni) som längtar efter att arbetskamrater och vänner ska lyssna på hans åsikter om nonsens, ditt och datt. Hans önskan slår igenom över en natt då han blir känd för – ingenting. Och i just det här partiet blir det kanske en smula övertydligt hur gärna Allen vill ge fåfängan och pressen en känga.

Få kan dock leverera one-liners som Woody Allens karaktärer, och tack vare att han själv vänt och bjudit på sina svagheter och neuroser kan han idag se tillbaka på en lång och framgångsrik filmkarriär. Inte sällan anklagas han för att vara en filmens Joyce Carol Oates. Det vill säga att producera film i alldeles för snabb takt och att resultat blir därefter. Allen själv, som för övrigt kan ses på bio i höst, i dokumentärfilmen ”Woody Allen: A Documentary”, har dock själv för länge sedan konstaterat att han arbetar efter kvantitetsteorin. Han konstaterar bara att det ”då och då blir något bra”. Och bra, är precis vad det har blivit den här gången.

För det här är en riktig feel-good, romantisk komedi med ett digert stjärnuppbåd i rollistan. Och tillhör du dem som tycker om den genren kommer du sannolikt också att bli – Förälskad i Rom. Att det dessutom ingår en härlig sightseeing av stan, gör inte saken sämre. Så passa på och förläng semesterkänslan, till det facila priset av en biobiljett!

Förälskad i Rom, svensk premiär 24 augusti. Längd: 1 timma och 52 minuter. Regi & manus: Woody Allen. I rollerna: Alec Baldwin, Roberto Benigni, Penélope Cruz, Judy Davis, Jesse Eisenberg, Greta Gerwig, Ellen Page, Woody Allen m.fl.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.