Meny Stäng

Turner, Monet och Twombly i samspel

Det är alltid spännande att se stora konstnärers uttryck speglas mot vad vi vet, hur vi ser på saker och ting och känner i dag i förhållande till tidens gång. När konstverket talar till oss fastän de är skapat för fler hundra år sedan. När vi kan lyftas, sugas in och förundras över bildspråkets omedelbara skärpa och närvaro.

Turner, Monet och Twombly, en engelsman, fransman och amerikan, tre stora konstnärer som verkade under en spännvidd av nästan 250 år visas nu i samspel på Moderna museet i Stockholm. Olikheter och likheter skapar en dynamik och ett samtal mellan konstverken som känns fräscht, spännande och kul. Man kan nästan föreställa sig konstnärerna spankulera i utställningshallen på Moderna museet, kommentera, gå närmare ett verk, analysera och nicka igenkännande och respektfullt mot varandra.

J.M.W. Turner (1775–1851), Claude Monet (1840–1926) och Cy Twombly (1928–2011) var pionjärer som, var och en på sin tid, blev både hyllade och hånade. Kritikerna ansåg att de målade slarvigt och nonchalant, medan andra ansåg att de med sitt måleri vidgade uttrycksformens gränser.

Cy Twombly, född under mellankrigstiden på 1900-talet, beskrev sig själv som en romantisk symbolist, ett uttryck taget från 1800-talets måleritradition, som han på vissa sätt anslöt sig till.

Liksom J.M.W. Turner anspelar han i sina verk på myt och historia och han sörjer förlusten av klassiska referenser i vår tids kultur. Claude Monet studerade noga Turners verk och Twombly var en entusiastisk beundrare av båda.

Utställningen fokuserar på verk från andra hälften av deras karriärer. Den tid i konstnärernas liv där man kan förmoda att de har ungdomens yttre strider bakom sig, men där inre funderingar om liv och död tagit vid. I det sena måleriet kämpar alla tre konstnärerna med att förhålla sig till tidens gång, dödlighet och förlust, samtidigt som de i sitt måleri fortsätter att skapa vitalitet, sinnlighet och erotik.

De tre konstnärerna speglas i sju teman på ett sätt som visar att de hade kunnat dela intressen, värderingar och tankar. Enligt katalogen är utställningen utformad som en dialog där man kan föreställa sig hur de tre konstnärerna samtalar över århundradena, ifrågasätter och utmanar varandra, som om alla var närvarande i samma rum på samma gång.

”God dag ärade Turner. Jag är en stor beundrare av hur ni skapar ljus i era målningar, vilket jag har försökt att ta efter och också föra in i mitt eget måleri”, säger Monet

”Hmm, jag ser, jag ser. Du har tagit intryck och fört måleriet vidare. Visst ser jag ljuset spela i vattenspegel och grönska kring dina näckrosor”, svarar Turner och knuffar Twombly i sidan.

”De överflödande rika natur som också jag försöker skapa i mina tavlor. Ja, ja. Tidens gång, tidens gång. Tänka att vi ändå fick tillfälle att mötas i konstens förmåga att tala genom seklerna”, nickar Twombly.

Moderna museet

Turner Monet Twombly

Sent måleri

Stockholm 8 oktober 2011–15 januari 2012


 


 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.