Meny Stäng

Stop. Play. Rewind. The monopoly game – när hungerspelen blir dans

Illustration: WK Form: Daniel Bjugård
Illustration: WK Form

Benke Rydmans Stop. Play. Rewind. The monopoly game är ett slags Hungerspelen i dans. Nio människor lever sida vid sida i ett harmoniskt kollektiv, iklädda grå kostymer som gör att ingen sticker ut. Men så står där plötsligt en vit kub mitt ibland dem och kampen om denna märkliga trofé börjar. Den grå massan löser upp sig i nio olika personligheter, baserade på en psykologisk modell som kallas enneagram. Här finns medlaren, individualisten och hjälparen men också den lojale, utmanaren och presteraren.

Men där Hungerspelen gav reality-tv en ordentlig käftsmäll, slår den här uppsättningen snarare krokben på sig själv. Storyn spretar och är varken särskilt stark eller tydlig, och dessutom har produktionen tagit på sig en lite för stor kostym vad gäller det tekniska. För här är även scengolvet en viktig danspartner. Det höjs upp och lutar så att det bland annat kan användas till ett mänskligt kulspel där dansarna blir själva kulan. Det är om skämtet tillåts kul. Men teknik i all ära. Den kan också stå i vägen för sina huvudpersoner. Som när golvet inför slutscenerna ska monteras ned inför öppen ridå. Då uppstår en ganska obekväm väntan, för både dansare och publik.

Nej, då är det bättre i de partier där Rydman lagt omsorg om dansen och undersöker dess rörelser. För sådana scener finns i den här föreställningen. Bland annat i ett ömt och sinnligt parti där dansarna rör vid varandras auror. Och ett annat när de står vid ett löpande band och själva blir tekniska maskiner. Det är visuellt. Det är lekfullt. Och det är i det enkla svåra som koreografin bränner till.

Fotograf: Mats Bäcker (i bild Markus B Almqvist, Maria Andersson, Lisa Arnold, Anton Borgström, Daniel Koivunen, Kenny Lantz, Ellen Lindblad, Anna Näsström)
Fotograf: Mats Bäcker (i bild Markus B Almqvist, Maria Andersson, Lisa Arnold, Anton Borgström, Daniel Koivunen, Kenny Lantz, Ellen Lindblad, Anna Näsström)

Rydman har sedan åren med Bounce, och med den rosade föreställningen Svansjön, en trogen och engagerad publik. I den här föreställningen är publiken dessutom högst delaktig i slutscenerna, då den får rösta tillbaks en av de dansare som halkat ur spelet. Men inte ens då bränner det till ordentligt. Tyvärr.

Stop. Play. Rewind. The monopoly game
Manus, koreografi, scenografi: Fredrik ”Benke” Rydman.
Scen: Dansens hus
Dramaturg: Hugo Hansén. Kompositör: Johan Liljedahl. Ljus: Palle Palmé. Kostym: Lehna Edwall. Medv: Markus B Almqvist, Maria Andersson, Lisa Arnold, Anton Borgström, Daniel Koivunen, Kenny Lantz, Ellen Lindblad, Anna Näsström, Fredrik Wentzel.
Längd: 90 min

Betyg3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.