Meny Stäng

Spielbergs War Horse

Joey & Albert i War Horse

War Horse är precis som titeln antyder en film där huvudpersonen är en häst. Filmen bygger på en bok från 1982, skriven av den brittiske barn- och ungdomsförfattaren Michael Morpurgo. För regi står Steven Spielberg, vars 15 åriga dotter Mikaela som tävlingsrider är orsak till hans intresse för hästar på äldre dagar. Enligt uppgift ska familjen Spielberg ha åtta hästar på sin gård idag.

Spielbergs utmaning har varit att bearbeta och iscensätta ett ungdomsdrama för att nå en bredare publik. Det innebär att han tvingats gestalta flera och mer komplexa dimensioner i handling och karaktärer för att inte hamna i samma kategori som exempelvis Lassie & Marley. Och där har han lyckats – War Horse är en bred film för hela familjen. En annan utmaning har varit att ta itu med det sentimentala och förutsägbara som ofta präglar manus där relationen mellan djur och människor står i centrum. Här lyckas Spielberg inte fullt ut – men bättre än de flesta.

Filmen handlar om hästen Joey som efter en auktion hamnar hos familjen Narracott. Den försupne fadern Ted, som ropar in hästen på impuls, brottas med ekonomiska problem och familjen har svårt att klara avbetalningarna på gården. Hästen tas omhand av familjens son, och långsamt byggs förtroendet mellan Albert och hästen Joey upp. Fotot och scenografin är fantastiskt och otroligt genomtänkt. Filmen är nominerad till 6 Oscars och jag skulle bli förvånad om den inte vinner för foto eller scenografi. Man bör dock ha i åtanke att delar av filmen är animerad – framför allt de scener där hästarna se ut att bli skadade. Totalt användes 14 olika hästar men det är Finder (som du förmodligen inte känner igen men som var med i filmen Seabiscuit) vi får se i de flesta scener.

När första världskriget bryter ut behöver brittsiska kavalleriet köpa in fler krigshästar. Pappa Ted tvingas sälja Joey när skörden slår fel och handlingen i resten av filmen berättas utifrån Joeys perspektiv. Det är en brokig resa fylld med äventyr, men ibland trampar Spielberg över och blir för sentimental. Musiken är skriven av John Williams och de finstämda stråkarna kommer lite för ofta som ett brev på posten i de känslosamma scenerna. Joey ges också mänskliga egenskaper och agerar ibland lite för klokt för att bli en trovärdig häst.

I filmen får vi möta många karaktärer i olika biroller. Joey tas omhand av såväl fransmän som tyskar och får också en parhäst i den svarta hingsten Topthorn som han träffar i kavalleriet. Sonen Albert tar så småningom värvning i armen och drar ut i strid. Krigsscenerna är magnifika och krigets fasor skildras så realistiskt att filmen tyvärr fått en 11 års gräns.

Som många begåvade regissörer är Spielberg inte rädd för att prova nya talanger. För den svenska publiken är det främst Emily Watson, som spelar mamma till Albert, och Niels Arestrup känd från bl.a. En Profet och Saras Nyckel som är bekanta. Båda är trovärdiga och gör som vanligt bra rollprestationer. Sonen Albert spelas av Jeremy Irvine, som i huvudsak gjort produktioner för TV tidigare. Nu kommer han att synas i flera olika filmer under de kommande åren tillsammans med etablerade skådespelare som Colin Firth, Helena Bonham-Carter, Ralph Fiennes m.fl. I War Horse gör han en knappt godkänd insats. Det blir stelt, teatralt och tyvärr lite för allvarligt. War Horse är inte en triumf för skådespeleriet utan en film där styrkorna hittas i berättelsen, tekniken, musiken och scenografin.

Teaterversionen av War Horse sattes upp för första gången 2007 i London och under förra året på Brodway. Det var när en god vän till Spielberg tog med honom på en av dessa föreställningar som han beslutade sig för att göra film av dramat. Långa filmer och Spielberg brukar sällan vara något problem, men här lyckas han inte hålla spänningen vid liv under filmens alla 146 minuter. Hade den varit en dryg halvtimme kortare hade den nått upp till en fyra – nu blir det bara en stark trea. Foto och scenografi är däremot solklara femmor.

Gå och se filmen som en söndagsmatiné. Även om den inte kan mäta sig med Spielbergs största klassiker är det ett storslaget äventyr som kommer att beröra dig. Här finns alla ingredienser för en stunds underhållning – glädje, sorg och spänning.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.