Meny Stäng

Parkland – en av årets mest onödiga filmer

Parkland2

Stockholms Filmfestival. Parkland är ännu en film om mordet på president John F. Kennedy den 22 november 1963. Den innehåller inga nya fakta och lanserar inte heller någon ny hypotes om vem eller vilka som mördade honom. Ansatsen den här gången är att följa de dramatiska timmarna i Dallas utifrån några av de personer som inte förekommit så ofta i den digra rapporteringen runt mordet.

Det handlar om Dr Carrico (Zac Efron), den unge läkaren som behandlade Kennedy när han kom in på sjukhuset Parkland Memorial Hospital. Abraham Zapruder (Paul Giamatti) som filmade den dramatiska sekvens av mordet som vevats om och om igen, och idag finns på näthinnan hos alla som är bekanta med mordet. Robert Oswald, som var bror till den mordanklagade Lee Harvey Oswald samt FBI-agenten Forrest Sorrels (Billy Bob Thornton). Till den här listan av stjärnskådisar ska Marcia Gay Harden adderas. Hon vann en Oscar 2001 för bästa biroll i filmen Pollock och spelar här sjuksköterskan Doris Nelson.

Parkland är Peter Landesmans tredje långfilm som regissör och denna gång har han även varit inblandad i manuset. Tyvärr blir det en ganska ointressant berättelse oavsett vad man har för förkunskap om mordet. För den som inget vet är det en förvirrande historia som berättas där tankeluckorna är så stora att sammanhang och spänning går förlorad. För spänningen i filmen är uteslutande uppbyggd runt mordet och den livräddande insats som sker på sjukhuset. Problemet är att de allra flesta redan vet hur det gick – nämligen att John F. Kennedy dog. Eftersom Landesman inte heller har något nytt att berätta återstår möjligheten att lyfta fram spännande karaktärsfördjupningar där tittarna kan få inblick i hur livet förändrades eller påverkades för nyckelpersonerna i filmen. Men icke. Värst är Billy Bob Thorntons rollfigur som FBI-agent som bara blir konstig då vi inte får veta något om hans historia, mål eller tankar. Vi får bara ta del av vad han säger och gör under dessa kaotiska timmar. På liknande sätt lyckas Landesman göra alla karaktärer i filmen till ointressanta och otydliga biroller. Vi får följa en kronologisk sekvens av handlingar utan att potentialen hos stjärnuppbådet av skådespelare utnyttjas alls.

För en publik som är uppvuxen med mobilkameror och kvällstidningar som lockar läsarna med pengar för bilder och filmsnuttar av allmänt intresse blir Abraham Zapruder reaktion svår att förstå. Zapruder gestaltas som djupt bekymrad över att han filmat mordsekvensen och framför en rad moraliska synpunkter på vad som bör och får visas av hans film. I filmen framstår han inte heller speciellt angelägen om att sälja filmen till media. Vi får vara med när han träffar en representant för Life Magasin, men det alla undrar över får vi inte veta. Nämligen vad han fick betalt för den filmsekvens som han filmade med sin 8mm kamera. Det är nämligen ingen hemlighet att priset för bild och filmrättigheterna var 150 000 US dollar (cirka 8 miljoner kronor omvandlat till dagens penningvärde).

Det största frågetecknet med Parkland är emellertid varför man över huvud taget valt att producera filmen, och jag tror tyvärr att det bara handlar om att försöka slå mynt av en tragisk händelse (producenter är bl.a. Tom Hanks & Bill Paxton). Det är varken idé eller lust som varit drivkraft bakom filmens tillkomst. Den 22 november, om bara fyra dagar,  är det 50 år sedan John F. Kennedy mördades i Dallas. Det är troligen enda anledningen till att man spenderat drygt 70 miljoner kronor för att producera Parkland.

Varför Stockholms Filmfestival tagit med Parkland i årets filmrepertoar är en gåta. Parkland känns som en av årets mest onödiga filmer. Är du intresserad av Kennedys liv rekommenderar jag istället den högkvalitativa TV-serien JFK i fyra delar som går att se på UR-play.

För närvarande finns inget datum klart för när Parkland får svensk premiär. Mycket tyder dock på att filmen inte kommer att gå upp på biograferna utan får dvd-premiär i februari nästa år.

Parkland

Regi: Peter Landesman

Manus: Peter Landesman, Vincent Bugliosi som skrivit boken ”Four Days in November” som filmen bygger på

Medverkande: James Badge Dale, Zac Efron, Jackie Earle Haley, Colin Hanks, David Harbour, Marcia Gay Harden, Ron Livingston, Jeremy Strong, Billy Bob Thornton, Jacki Weaver, Tom Welling, Paul Giamatti

Längd: 1 timme 33 minuter

Betyg2

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.