Meny Stäng

Moderspassion av Majgull Axelsson

I romanen får vi möta den målinriktade och starka Minna, som tagit över vägkrogen, Sallys Café och restaurang, efter sin moster Sally. Här träffas en stormig höstkväll några förbipasserande, på den enda plats som inte översvämmas av hastigt stigande vattenmassor, i väntan på att bli evakuerade.

Minna är romanens centrala huvudperson kring vilken de övrigas historier utspinner sig. Vi får veta att mostern tog över Minna när hennas mamma dog, att hon länge inte visste vem som var hennes egen pappa och att hon själv skäms över den man som blev far till hennes vackra dotter, Sofia.

Berättelsens fokus cirkulerar kring föräldraskap, framför allt begreppet moderskap; hur förhåller vi oss till våra barn, vilka historier präglar oss och vad för vi vidare till nästa generation, oavsett om vi vill det eller inte?

Berättelsens fokus förflyttas mellan romanens personer och vi får veta hur de alla förhåller sig i sina relationer, om det är med man, hustru eller föräldrar, och hur detta i sin tur påverkar relationen till deras egna barn. På ett eller annat sätt sviker de sina barn och detta får konsekvenser som ingen av dem vill se eller veta av, alla skyddar de sig med ursäkter eller förklaringar eller helt enkelt genom att förneka.

Men stormen blir också en form av katharsis där de olika personerna tvingas möta sig själva och sin historia, några tar nya steg och gör andra val. Vi möter den ordkarge Tyrone från räddningstjänsten, den småsinta och ständigt förorättade restaurangbiträdet Anette. Ritva från lokaltidningen, som kanske kan göra sitt livs scoop och äntligen få en fast anställning. Och Marguerite, en alkoholiserad före detta uppburen Dramatenskådespelerska med sina tillkortakommanden samt hennes högdragna och otrevliga man Henrik.

Vi våndas och sörjer med Minna, den historia som hon bär med sig i relationen till sin egen mor och en frånvarande far, förstår hur sorgen drabbar henne när hon slutligen vänder blicken inåt, ser sina egna fel och brister och öppnar för livets sorg. Kanske tar också hon nya steg och gör andra val. Det är i alla fall så det känns.

Här har Majgull Axelsson lyckats med ett starkt kvinnoporträtt, en stor liten människa med alla de fel och brister som vi alla känner igen oss i. Läs den!

Moderspassion av Majgull Axelsson, Brombergs förlag

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.