Meny Stäng

Mitt liv med Liberace

MD

För de flesta som går på bio idag är världspianisten och estradören Liberace okänd. Fansen från 50- och 60-talet är idag pensionärer och 60- och 70-talisterna har sannolikt bara hört talas om honom utan att ha självupplevda minnen av mannen som en gång var den högst betalade artisten i världen. De känner inte till att han började spela piano vid fyra års ålder och dog i sviterna av AIDS 1987. Hans storhet bestod främst i att kombinera klassisk och modern musik samtidigt som han var en underhållare av klass. Han fick publiken att skratta lika mycket åt sina skämt som de njöt av hans musik.

Filmen Mitt liv med Liberace är baserad på Scott Thorsons självbiografiska roman om sitt förhållande med Liberace. Den är regisserad av Steven Soderbergh, som förklarat att det är hans sista film. Från och med nu ska han bli mångsysslare och ägna sin tid åt konst och en agentur som importerar boliviansk sprit.

Liberace spelas av Michael Douglas, som lyser i rollen. Hade han varit en okänd skådespelare hade prestationen beskrivits som otäckt porträttlik originalet. Men nu är han en av filmvärldens största profiler och publiken är väl förtrogen med hans palett av maner, miner och fraseringar. Kanske är det just därför hans insats är mästerlig. Ta pianospelandet till exempel. Han försökte lära sig spela på riktigt inför rollen, men gav snart upp förvissad om att det inte skulle gå. Istället studerade han filmsnuttar med Liberace och tränade med mekanisk precision tills fingerrörelserna satt exakt. Tillsammans med Matt Damon, som spelar Scott Torson, gestaltar de ett kärlekspar i en tid när homosexualitet varken visades upp öppet eller accepterades i samhället. Damons insats är fullt i klass med Douglas. Till en början är han lågmäld, men rollkaraktären blir så småningom både våldsam och frustrerad allteftersom hans betydelse i Liberaces liv förändras.

MDMD

Egentligen är det en ganska simpel historia vi får presenterad. Filmen handlar kort och gott om ett förhållandes uppgång och fall, men i en miljö där kändisar, pengar och palatsglitter adderar det som behövs för att göra historien intressant. Det ska också sägas att bilden av Liberace knappast är smickrande, men då ska man ha i minnet att berättelsen är skriven av en person som kände sig både kränkt och svartsjuk. Scott Thorson har på senare tid även påstått sig haft ett 6 år långt förhållande med Michael Jackson som inleddes i samband med att albumet Thriller kom ut 1982. Så ta sanningshalten och personporträtten i filmen med en nypa salt.

I filmen beskrivs Liberace som egocentrisk och maktlysten. Han beordrar Scott att göra en plastikoperation för att göra honom mer lik sig själv. Anledningen är att människor i omgivningen ska tro att Scott är hans son. Plastikkirurgen spelas av Rob Lowe, vars uppenbarelse och insats leder till många skratt, men också till att filmen bitvis spiller över till fars snarare än dramadokumentär. Liberaces mamma spelas av sångerskan och aktrisen Debbie Reynolds (som bland annat var med Singin’ in th Rain, 1952). Hon gör en utmärkt insats, men är i det närmaste oigenkännlig med glasögon och modulerad höknäsa.

RL

Det starkaste intrycket i filmen – när skrattet tystnat – är emellertid hur accepterad den kollektiva homofobin var för bara några årtionden sedan. Det var inte bara Liberace som tvingades dölja sin homosexualitet. Rock Hudson och Freddie Mercury var andra stjärnor i genren. Liberace dog i tron att  hans homosexualitet skulle följa med honom i graven. Under sin livstid stämde han Daily Mirror när de påstod att han var bög, och domstolen gav honom rätt. Tidningen fick betala skadestånd på motsvarande 5 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Mitt liv med Liberace är en sevärd film och det skulle inte förvåna mig om Michael Douglas blir nominerad till en Emmy för rollprestationen. Inte minst med tanke på att det är hans comeback efter behandlingen mot cancer, vilket gjorde att filminspelningen fick skjutas fram ett år. (Eftersom filmen finansierades av HBO och inte är en biofilm i USA, kan den inte heller bli Oscarsnominerad)

Verklighetens Scott Thorson finns fortfarande i livet. Han drabbades ganska nyligen av cancer och satt häktad i Reno för inbrott när filmen hade premiär i maj i amerikansk TV. I en intervju med tidningen The Sun har Thorson sagt att han är besviken på den nya filmen. Inte så mycket på handlingen utan för att han inte tjänat några pengar på den själv, och att filmteamet dessutom inte var villiga att betalade borgen för honom när han satt i häktet. Han menar att han kunde varit teamet behjälplig med filmen.

Mitt liv med Liberace

Regi: Steven Soderbergh

Medverkande: Michael Douglas, Matt Damon, Rob Lowe, Debbie Reynolds m.fl.

Längd 1 tim 58 min.

Premiär: 30 aug 2013

Betyg4

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.