Meny Stäng

Livet är en fest! – ”Den stora måltiden”, Playhouse Teater

Ensemblen Edvin Nora

Meningen med livet. Kanske är det när allt kommer omkring kärleken till de närmaste? Dan Lefranc låter oss antyda att det kan vara så i pjäsen ”Den stora måltiden” som spelas på Playhouse Teater. Dramat startar med att Sam och Nicoline träffas för första gången och under de 90 följande minuterna får vi möta deras barn, barnbarn ja till och med barnbarnsbarn.

8 Skådespelare, varav 2 barn, representerar parvis 4 olika generationer. Barn, tonåring, medelålders och far- och morföräldrar. De går ut och in i olika roller under olika tidsepoker, från ung till gammal i korta, snabba scenbyten. Tempot är högt men då och då stannar tiden – precis som i verkliga livet – när en rollfigur ska somna in för gott. Döden dramatiseras i en återkommande scen där en servitris kommer in med en tallrik som rollfiguren äter under tystnad– den sista måltiden. Det blir en paus som inte bara stoppar handlingen utan också ger publiken en möjlighet till reflektion – inte minst över sitt eget liv.

Greppet är finurligt men ställer krav på skådespelarna. Eftersom barnet blir pappa, som snart blir farfar osv måste varje karaktär mejslas ut för att hitta sina särdrag. Inte alla klarar detta krävande skådespeleri, och då blir det tyvärr en karaktär som spelar flera roller istället för tvärtom. Lite överraskande är det en av barnskådespelarna som lyckas bäst – Edvin Engström. Måtte denna unga talang få – och vilja – ägna sig åt teater när han blir stor! För sällan har jag sett någon utrycka sådan spelglädje på scen och sällan har jag sett en barnskådespelare vara så trovärdig, grundad och underbar som denne yngling – hatten av!

Med den här pjäsen inviger Playhouse Teater sina fräscha nyrenoverade lokaler på Drottninggatan (i gamla Spagettioperan Reginas lokaler). Här är det numera möjligt att göra en riktig kulturkombo. För i samma lokaler finns också den nystartade teaterbistron där man kan äta en teatermeny innan förställningen eller ta ett glas i baren efteråt. Tyvärr håller inte köket så hög klass som vi hoppades på – det är ganska ordinärt. Med tanke på läget finns det många bättre restauranger att välja på i krokarna. Men som helhet är nya Playhouse Teater ett välkommet inslag i TeaterStockholm!

Betyg4

Den stora Måltiden av Dan LeFranc
Regi: Elisabet Klason

Charlotta Jonsson, Tobias Aspelin, Britt Louise Tillbom, Bo G. Lyckman, Jasmine Heikura, Charlie Challis, Nora Lundqvist/Clara Wettergren, Edvin Engström/Arvid Sand
Scenografi: Helena Uggla
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Kostymdesign: Maria Felldin
Maskdesign: Nina Lagnefeldt
Översättning: Joachim Siegård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.