Meny Stäng

Lady Gaga i Globen – en visuell knock-out!

Fotograf: Mariano Vivanco

Det första som slår mig är publiken. Lady Gagas ”little monsters”, som hon kallar sina fans, består av allt från kostymnissar till föräldrar, barn och förväntansfulla Gaga-lookalikes.

Det andra som slår mig är vilken otrolig pipa hon har. Ladyn är sannerligen ingen studioprodukt utan en artist som kan sjunga!

Det tredje är att hon med sina 26 år är en sådan fullblods-entertainer. Lady Gaga bjuder på show av storformat. Ta scenbilden som exempel. Ett gigantiskt gotiskt slott, väl värdigt en lady, som så småningom kommer att fungera lite som en adventskalender. Ur den första luckan, det vill säga öppningsscenen, kliver soldater ut följda av ladyn som sitter till häst, eller snarare till enhörning, och tonerna av ”Highway Unicorn”.

Nja, det är kanske inte Gaga som sitter där och inte är det någon riktig hästenhörning heller, även om det ser så ut. Förmodligen har Gaga, scenografen eller båda två varit och sett fantastiska Warhorse i London, där marionett-modell-hästar i naturlig storlek rör sig som om de vore levande med hjälp av skådespelare/marionettskådespelare. Bakom övriga ”luckor” döljer sig allt från en gigantiskt, uppblåsbar kvinnounderkropp (ur vilken Lady Gaga föds) till stora köttkvarnar som maler ner såväl dansare som Gaga själv. Ja, det är humor och det är ironi och det är bokstavligt talat – stor underhållning.

Det fjärde som slår mig är kostymerna. Efter i princip varje nummer byter Mother Monster outfit – och vilka outfits sen! Det är science fiction och haute couture, Ridley Scotts Alien och David Cronenburgs experimentella värld i en enda salig röra. Ta till exempel entrén där hon ligger på en motorcykel. Hennes bål är bensintanken och hennes armar blir till framgaffel. Jeez!

Det femte är budskapet. Att hon peppar sina små monster med kraft, säger att hon ser att många som står långt fram har sorgliga, destruktiva blickar och att hon vill stärka deras självkänsla. Utan att låta det minsta patetisk säger hon: Du är unik. Var dig själv. Jag är inte perfekt. Jag älskar det ofulländade.

Det sjätte jag kommer att tänka på är faktiskt Madonna. Ja, det är kanske en märklig association. Men det blir så tydligt att Gaga idag är vad M var för 30 år sedan. I allt från impact, hitlåtar, scenshower, uppmärksamhet och inte minst vad gäller att kunna dansa.

Efter den sjunde låten, ”Judas”, blir det elavbrott. Globen blir svart och man undrar förbryllat om det ”hör till?”. Men så hörs en liten späd röst i högtalarna som förklarar att det gått en propp, att det snart ska vara fixat och så några avslutande ord på svenska: ”Puss, puss”.
Publiken jublar!
Ja, säger man till bänkgrannen, är det någon som ska spränga elskåpet så är det väl hon! Och under dessa tio minuter visar Lady Gaga återigen prov på vilket proffs och entertainer hon är. För plötsligt kliver hon ut på scen i ett inte allt för vackert scenljus. Inte kan hon låta oss sitta där och ha tråkigt, säger hon. Hon är ju här för att underhålla! Så medan vi väntar på att högspänningen ska komma tillbaka undrar hon om vi har några frågor. Monstren längst fram sträcker girigt upp sina händer och den första som får micken i sin hand frågar om Gaga vill ta emot en tiara och om hon i gengäld kan få komma backstage. Gaga gör en konstpaus. Alla håller andan. Så svarar hon: Ja. Publiken jublar igen. Lite senare, när ljuset är tillbaka har den”Cronenbergska” motorcykeln förvandlas till ett keyboard. När hon ska börja sjunga”Princess Die”- plockar hon upp ett av monstren, en tjej som bara lyckades stamma fram: ”how are you?” under den ofrivilliga frågestunden. Medan Gaga sjunger gråter flickan, märkbart tagen av stundens allvar. Gaga lägger flera gånger ömt sin arm om henne och när sången är slut verkar tårarna också vara det. Det är fint att se hur tjejen studsar tillbaka till sin ståplats med den lilla Pippi Långstrump-docka hon fått av Ladyn.

Visuellt är det här en show i absoluta toppklass. Ljudet och några av låtarna drar dock ner betyget. Så helhetsbetyget hamnar på en stark fyra, som det så vackert heter.

Konsert: Lady Gaga, i ett fullsatt Ericsson Globe 30 augusti 2012

Låtlista

1. Highway unicorn
2. Government hooker
3. Born this way
4. Black Jesus amen fashion
5. Bloody mary
6. Bad romance
7. Judas
8. Fashion of his love
9. Just dance
10. LoveGame
11. Telephone
12. Heavy metal lover
13. Bad kids
14. Hair
15. Princess die
16 Yoü and I
17. Electric chapel
18. Americano
19. Poker face
20. Alejandro
21. Paparazzi
22. Scheiße
23. The edge of glory
24. Marry the night

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.