Meny Stäng

Jan Malmsjö: Jag oroar mig inte längre


I 60 år har Jan Malmsjö, 79, varit Dramaten trogen. Redan som 18-åring kom han in som yngsta elev på Dramatens elevskola. Nu firar han snart sin 80-årsdag på den kungliga scenen som en av teaterns äldsta aktörer i föreställningen Fanny och Alexander.

Det blir tredje gången gillt för Jan Malmsjö i detta familjedrama skrivet av Ingmar Bergman. Redan 1982 gjorde han en minnesvärd insats som den grymme biskopen Edvard Vergerus i filmen som renderade Ingmar Bergman en Oscarsstatyett för bästa utländska film 1983. Sammanlagt belönades filmen med fyra Oscar, förutom bästa film också bästa foto, bästa kostym och bästa scenografi. Filmen har även visats som tv-serie i en längre version som sedan klipptes ner till den berömda filmen.
I pjäsen, som spelas fram till den 10 juni, gör Reine Brynolfsson rollen som biskopen medan Jan Malmsjö gör tre roller, som regissör, skådespelare och poliskommissarie. Hustrun Marie Göranzon gör rollen som Helena Ekdahl, som i filmen spelades av Gunn Wållgren.

”Dramaten är mitt hem. Jag kom in som yngste elev och är nu äldst på Dramaten”, säger Jan Malmsjö med stolthet.
Men så besinnar han sig plötsligt och erinrar sig att kollegan Ingvar Kjellson född redan 1923 och nio år äldre, är kvar i ensemblen. ”Ja, han kommer in och förstör min statistik”, säger Jan Malmsjö, slår ut med armarna och ler stort.

Unge Malmsjö fick hjälp
”Jo, så var det”, säger han sedan. Att Ingvar Kjellson och hans fru Meta Velander, redan då gifta och etablerade skådespelare på Dramaten, tog hand om den unge Jan Malmsjö när han tog sina första steg på scenens tiljor.
Och nu är inte bara far och mor engagerade på teatern, även den gemensamma sonen Jonas Malmsjö tillhör den fasta ensemblen.
”Jonas skulle absolut inte bli skådespelare”, säger Jan Malmsjö med eftertryck. ”Men så gick han en kurs i kreativt skrivande i England och kom ofrivilligt med i en teatergrupp när han skrev en pjäs. Ja, och nu är vi på samma institution. Ha, ha!”
Men det är inte bara som skådespelare Jan Malmsjö tagit en plats i svenska hjärtan. Han har en bred repertoar och har av många kallats både sång- och dansman efter succéer i musikal- och operettroller samt framgångar som sångare.

Stolt över roll i musikal
Mest av allt är han stolt över rollen som ZaZa i musikalen La cage aux folles. Pjäsen handlar om ett homosexuellt par och hade stora framgångar  när den sattes upp på Malmö stadsteater 1985. Musikalens mest kända låt Vår bästa tid är nu, har blivit lite av Jan Malmsjös signaturmelodi. ”Med den rollen blev jag ett bräckjärn för homosexuellas rätt i samhället”, säger han.

Mest känd är Jan Malmsjö kanske ändå med Hej clown med vilken han kom på andra plats i Melodifestivalen 1969. Han delade visserligen förstaplatsen i den svenska finalen med Tommy Körberg, som sjöng Judy min vän. Men skiljeröstningen skickade Tommy Körberg till finalen i Spanien. ”Vi jobbade sedan ihop i My fair lady och han sjunger fantastiskt bra”, berömmer Jan Malmsjö.

Ja, Malmsjö har lång erfarenhet och en gedigen meritförteckning, men erkänner att han ibland får frågan om det inte är dags att sluta, nu när han skulle kunna vara både pappa, morfar eller farfar till alla dessa ungdomar som är så oerhört begåvade, som han själv uttrycker det. ”Jag skulle till och med kunna vara pappa till Tommy Körberg om jag slarvat lite i ungdomen”, säger han.
Men om det varit några skandaler eller hemliga älskarinnor, vill han absolut inte gå in på, utan hänvisar till att allt sådant, ”det kommer i min dagbok”. Men säger därefter leende: ”Dumheterna du gjort i livet är slickepinnar på livets höst.”

Drabbats av stroke
Jan Malmsjö har drabbats av stroke vid två tillfällen. Första gången under repetitionen av Dödsdansen med Lars Norén i början av 90-talet. Den andra gången var när han spelade Chicago på Oscarsteatern i Stockholm 1999. ”Jag hade Gud med mig”, säger Jan Malmsjö, som både tror på och ber till Gud, men säger samtidigt att han är en gudstroende agnostiker. En som tvivlar.
Nej, han oroar sig inte längre. Inte heller för en tredje stroke. ”Får jag det, är det meningen. Men jag lever ett bra liv, även om en del saker lätt faller bort och jag måste banka in texten för att komma ihåg mina repliker.”

Äktenskapet med Marie Göranzon, som han gifte sig med 1974, är hans tredje och han har fem egna barn och ett bonusbarn Lolo Amble, dotter till Marie Göranzon och Lars Amble. På frågan om varför just kultur är så viktigt säger han spontant.
”Fråga alla kvinnor. Det är de som fyller teatrar och kyrkor och drar gubbarna med sig.”

Fakta Jan Malmsjö
Född: 29 maj 1932
Familj: Hustru Marie Göranzon sedan 1974 och fem barn, samt ett bonusbarn
Film: Mest känd som biskop Vergérus i Fanny och Alexander
Musikal: Mest nöjd med rollen som ZaZa/Albin i La cage aux folles
Musik i urval: Vår bästa tid är nu, Hej clown, My way
Aktuell: Tre roller i Fanny och Alexander på Dramaten i Stockholm
(Intervjun har tidigare varit införd i Sprf-tidningen.)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.