Meny Stäng

Intervju Liv Ullmann: Utan mitt arbete hade jag blivit en soffpotatis!

Det är tolv år sedan Liv Ullmann regisserade sin senaste film Trolösa, efter ett manus av Ingmar Bergman. Nu är hon återigen aktuell i regissörsstolen. Den här gången med en filmatisering av Fröken Julie med bland annat Michelle Williams i en av rollerna. Kulturkoll fick en liten pratstund med Ullmann i samband med en minneskväll för kollegan och vännen Erland Josephson.

– Utan mitt arbete hade jag blivit en soffpotatis, tillstår den i dag 73-åriga aktrisen.
– Ja, det är full fart fortfarande. Jag har insett att för mig som pensionär är det inte bra att bara sitter ner och inte göra något. Jag älskar att sitta och ta det lugnt, läsa lite, titta på tv, men då hade jag nog blivit mer och mer en soffpensionär. Just det att jag har något att göra, måste göra något, sätter fart på mig. Och jag känner att jag är lyckligare när jag arbetar. För jag är en kreativ människa och skulle jag tvingas sluta att vara kreativ skulle det göra mig till en soffpotatis, säger Liv Ullmann.

Under minneskvällen berättar hon om saknaden efter Erland Josephson som hon kallar medspelare och lekkamrat och skrattar gott när hon berättar om den hälsningsceremoni som de lade till sig när filmen Scener ur ett äktenskap lanserades i USA. Liv Ullmann kliver upp ur stolen faller ner på alla fyra, sträcker fram händerna och bugar vördnadsfullt med pannan mot marken, som en tjänare i en annan tid inför sin höge herre.

– Sista gången jag träffade honom i sjuksängen gjorde jag likadant, men då orkade han inte återgälda hälsningen, men han skrattade gott. Vi hade planer på att göra Romeo och Julia som Erland gjorde med Lena Nyman, eller Hans och Greta. Vi pratade jämt om kommande projekt. Nu blir detta aldrig av, säger Liv Ullmann sorgset.

Men mest av allt kommer hon ihåg deras upptåg och alla skratt de delade och så säger Liv Ullmann att Erland Josephson var hennes bästa ”väninna” som hon kände i 47 år. En stor skådespelare som också hade förmåga att vara öppen och lyssna på andra.

Det är inte så ofta hon är i Stockholm, mestadels bor hon i USA, men hon gör återkommande nedslag i Norge. Vid Stockholmsbesöket ser hon också fram emot att få träffa närmaste väninnan Bibbi Andersson och deras gemensamma väninneflock.

Liv Ullmann
Född: 16 december 1938 i Tokyo
Familj: Dottern Linn Ullmann, född 9 augusti 1966 och två barnbarn.
Filmer med Ingmar Bergman: Persona (1966), Vargtimmen (1968), Skammen (1968), En passion (1969), Viskningar och rop (1973), Scener ur ett äktenskap (1973), Ansikte mot ansikte (1976), Ormens ägg (1977), Höstsonaten (1978) och Saraband (2003).
Ytterligare kända filmer: Utvandrarna (1971), Nybyggarna (1972), 40 Carats (1973), The Rosegarden (1989).
Filmer som regissör: Sofie (1992), Kristin Lavransdotter (1995), Enskilda samtal (1996), Trolösa (1999).
Böcker: Självbiografiska Förändringen (1976) och Tidvatten (1984).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.