Meny Stäng

Hunger Games – succén du inte ska missa

 

En ungdomsbok som blir film? Som alla andra ungdomsböcker borde den förstås hamna i facket du som vuxen inte behöver se och inte heller behöver vara ledsen att du missade. Men Hunger Games är, förutom en ovanligt välskriven och intressant bok, en ovanligt sevärd film – även för en vuxen publik.

Suzanne Collins, som både skrivit trilogin och filmmanuset, har hämtat inspiration i Irak-kriget men också i den grekiska legenden om Minos, som efter en konflikt med Aten krävde en offergåva till Kretas Minotaur – vart sjunde år skulle få 14 unga atenare, lika många flickor som pojkar, som skeppas till ön.

I boken och filmen är avstampet att alla ungdomar mellan 12 och 18 år kan bli lottade att medverka i landet Panems årliga tv-sända tävling; en tävling som ska stämma till eftertanke och få folket att minnas hur distrikt 13 försökte göra uppror för 70 år sedan, men slogs ned och förintades. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence, Winter’s bone) tar sin lillasysters plats, men de tolv medverkande distrikten har olika förutsättningar och Katniss, tillsammans med sin medtävlare Peeta (Josh Hutcherson), från fattiga koldistriktet nummer 12 är bland de sämst lottade. Det finns bara ett sätt att överleva – att döda alla andra.

Det här är en skruvad framtidsvision av hur samhället kan utnyttja vår längtan att se andra människor plågas i dokusåpor, så länge vi slipper vara med själva. I landet Panem lägger man mer tid och pengar på att stajla deltagarna för öppningsceremonin än att sörja med de familjer som kommer att förlora ett barn – och i vår tid? Vi slukar hämningslöst sågningarna sextonåriga sångprogramsdeltagare får och suckar att de aldrig skulle sökt till det där programmet, så dåliga som de är. Kanske inte en avrättning, men parallellerna finns där.

Filmen följer boken märkvärdigt bra, men där varje kapitels cliff hanger är bokens nerv är det svårare att få samma febriga dödsångest i filmen – de avrättas, barnen, men paniken finns inte där, livet som insats får inte samma starka uttryck. Om du ska se filmen? Absolut. Men glöm inte läsa boken.

Hunger Games (USA 2012) av Gary Ross med Jennifer Lawrence, John Hutcherson, Woody Harrelson, Stanley Tucci m fl 2.20. Från 11 år.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.