Meny Stäng

Henrik Fexeus på Rival

Foto: Peter Knutson

Henrik Fexeus har startat vårens föreställningar på Rival i Stockholm. I föreställningen I DITT HUVUD utlovas en svindlande resa i dina egna tankar. Det är dock ett löfte som bara uppfylls om du är novis i magins underbara värld.

För den som gillar mentalism, illusioner och magi har de senaste åren varit en renässans för den här typen av underhållning. SVT sände nyligen serien Helt Magiskt där nya talanger som Michael Halvarson och Charlie Caper blev rikskändisar vid sidan av veteranen Joe Labero. Kanal 5 sände Fenomen med Uri Geller – en tävling som mentalisten Riku Kuponen vann. Och för bara något år sedan gick Trollkarlens hemligheter, där många tricks avslöjades. Så förväntningarna när Fexeus sätter upp en ny show är av förklarliga skäl högre än när Truxa med fru dök upp i rutan på 70-talet.

Kanske är det mot den bakgrunden det blir en ljummen upplevelse. Fexeus kallar sig för tankeläsare och han är en skicklig sådan. Problemet är att man sett det mesta förut. Inte exakt i den form som presenteras på scen men det känns som att få en Aladdinask som någon fått i present och slagit in på nytt. Jag vet inte hur trixen går till men när man känner igen grundkonceptet försvinner överraskningsmomentet och man kan bara på nytt konstatera att man inte vet hur det gick till. Sen kommer känslan av att det kanske inte är så märkvärdigt eftersom många andra gör samma sak.

Det finns också ett dramaturgiskt grepp som inte alltid är så lyckad. Nämligen att magikern låtsas misslyckas med ett trix för att lite senare låta publiken förstå att det var medvetet. Så sker också i denna föreställning men upphämtningen är långt från genial och det är nog där det brister mest. Fexeus talmanus är inte tillräckligt tajt och när de flesta numren segar ut och håller på i över en kvart – ja då är det ännu viktigare att manuset håller hög kvalitet. Publiken skrattar inte där de ska skratta, och allt för många nummer bygger på att publiken ska vara en del av föreställningen. Det tar lång tid och Fexeus tvingas kallprata medan publiken gör det de har uppmanats göra.

Jag gillar Fexeus och tycker att alla som gillar magi ska gå och titta på föreställningen, men är du en inbiten trollkarls-evangelist finns det risk för att du blir besviken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.