Meny Stäng

Frost – animerad Disneymusikal på väg till Broadway

Frost1

Filmen Frost är inspirerad av – men har få beröringspunkter med – HC Andersens Snödrottningen från 1845. Kvar av historien är de nordiska namnen och miljön som för tankarna till Norge och möjligen Island. Filmen är en klassisk Disneysaga om kärlek, svek, makt och magi, men har pimpats med värderingar som gör att den kliver in i 2000-talet. Handlingen kretsar runt systrarna och prinsessorna Anna och Elsa som växer upp på ett slott i kungariket Arendelle. Som förväntat är de söta och har ögon stora som Bratz-dockor – men de är även tänkande varelser med egen vilja, och det får nog anses som banbrytande för Disney.

Elsa är kronprinsessan och född med magiska krafter. Hon kan skapa is och snö med ett trollslag, och så länge hon kan kontrollera krafterna kommer de till glädje för flickorna. Men en dag råkar hon skada systern av misstag och isoleras av föräldrarna på sitt rum. Kungen tar den skadade Anna till trollen i skogen som har krafter att läka. De gör henne hel igen, men gör så hon inte längre kommer ihåg att systern har magiska talanger. När kungaparet senare oväntat omkommer i ett skeppsbrott öppnas slottet upp för allmänheten och den blivande drottningen Elsa, som nu hunnit bli en ung kvinna, ska presenteras för sitt folk. Under ett gräl med systern visar det sig emellertid att hon fortfarande inte kan kontrollera sina krafter och konsekvensen blir att hela Arendelle blir täckt av snö och is mitt i sommaren. Elsa lämnar slottet och flyr upp i bergen men Anna följer efter i syfte att få hem henne igen. På väg upp på det snöklädda berget träffar hon Kristoffer och renen Sven som blir hennes partners i jakten på Elsa.

Frost2

Det ska understrykas att Frost är en fullskalig musikal. En 3D-animerad film som kan ses både i amerikansk originalversion och med svensk dubbning på biograferna. För den som både kan läsa och gillar musikaler rekommenderas originalversionen starkt. Främst på grund av de stora kvalitetsskillnaderna i sångnumren. Och det beror inte så mycket på att de svenska rösterna är dåliga, utan på att Idina Menzel gör rösten för prinsessan Elsa i original. Hon tillhör musikalvärldens riktigt stora aktriser och ingick bland annat i originalensemblen av Rent och Wicked på Broadway. Hon vann en Tony Award (musikalernas Oscars) för rollen som den gröna häxan Elphaba, som tillsammans med Kristin Chenoweth sjunger ledmotivet Defying Gravity i Wicked. För den svenska publiken är hon kanske mest känd från TV-serien Glee där hon gestaltat flera olika roller. Även Kristen Bell (Dumpad, Gossip Girl) övertygar i de bärande musikalnumren där hennes höga toner balanserar perfekt i Love is an open door och i duetten For the first time in forever.

Snögubben Olof sticker ut. Han är den knasiga och roliga fiuren som ovetande om konsekvenserna längtar till sommar och värme. Han lockar till skratt och sprider värme. Frost kommer tveklöst att bli en klassiker, men är till skillnad från äldre Disneyfilmer inte lika förutsägbar. Dramaturgiskt innehåller filmen både vändningar och oväntade inslag på ett sätt som är vanligare i spelfilmer än tecknat. Prinsen och de övriga manliga karaktärerna är bifigurer som får stå tillbaka för att inte ta fokus från systrarna. Trots att filmen är 1 timme och 48 minuter – vilket är ganska utdraget för att vara tecknat – finns det inga döda minuter (om du gillar musikal). Mycket beroende på att den nyskrivna musiken håller hög klass. Soundtracket ligger för närvarande 1:a på Billboards albumlista och det är ingen slump.

Frost3

Den här gången har Disney satsat på ett totalkoncept redan från början och anlitat kompositörerna bakom succémusikalerna Avenue Q och The Book of Mormon – det äkta paret Robert Lopez och Kristen Anderson-Lopez. Teamet kallades in för att skriva ny musik när man för ett tiotal år sedan i efterhand bestämde sig för att göra musikal av filmen Hitta Nemo. Frost är med stor sannolikhet en Disney-satsning som följer i spåren av Lejonkungen, Den lilla sjöjungfrun, Skönheten och Odjuret m.fl. Det vill säga varumärken skapade för multipla syften som bio, scen, event och merchandishing. Disney bekräftade bara för några dagar sedan att arbetet med att sätta upp musikalen Frost på Broadway pågår för fullt – och det är knappast några höga odds på att vi även får se Anna och Elsa dansa runt i Disney on ice inom kort.

Frost
Premiär: 31 januari 2014
Regi: Jennifer Lee, Chris Buck
Längd: 1 tim 48 min. Från 7 år
Röster: Kristen Bell/Mimmi Sandèn, Idina Menzel/Annika Herlitz, Josh Gad/Nassim Al Fakir, Jonathan Groff/Sebastian Karlsson mfl

Betyg4

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.