Meny Stäng

Debatt: Tre frågor till Wiman, Lindeborg, Beckman, Olsson och Jönsson.

Aldrig förr har Kulturkoll fått så många reaktioner på ett enskilt debattinlägg. Lars Vilks och konstnärernas avhopp från utställning på Jamtli väcker starka känslor hos alla – utom möjligen Sveriges ledande kulturchefer. Det senaste inlägget kommer från Henrik Zipsane, museichef på Jamtli, som kommenterar vårt inlägg så här:

”Jag ser med stort intresse denna text och kommentarerna. Samtidigt tänker jag så här lite på avstånd från stormen och i ljuset av senaste dagarnas våld i Mellanösten att det kan ses ytterligare en dimension i Vilks sätt att uppföra sig. En fråga som jag inte har ställt men som tränger sig på är följande: Kan Vilks och andra motsvarande producenter verkligen tillåta sig att sitta tryggt i väst och använda mig och andra medborgare som levande sköld för deras berättigade eller oberättigade kritik av andra människors religion och kultur? Det måste vara en anledning att Vilks inte håller sitt anförande i Rijad eller Kairo men i stället väljer New York! Jag vill själva bestämma om jag ska vara levande sköld för den ena eller den andra.”

Jag gör er uppmärksam på att detta är mina personliga funderingar och inte kan spegla Stiftelsen Jamtli där ärendet är avslutad sedan länge. Personligt tycker jag dock att diskussionen har varit mycket intressant och jag tror att den behövs!”

På Kulturkoll släpper vi inte debatten. Vi undrar fortfarande vad Sveriges ledande kulturchefer tycker och varför de inte har vågat ta debatten. Därför har vi skickat tre frågor till Björn Wiman DN, Åsa Lindeborg AFTONBLADET, Eva Beckman SVT, Karin Olsson EXPRESSEN samt Martin Jönsson SvD:

1. Anser du att det var rätt av Lars Vilks att föreläsa på SION:s antimuslimska konferens den 11 september?

2. Anser du att det var rätt av konstnärerna att hoppa av utställningen ”Udda och Jämt” på Jamtli som en sympatiåtgärd för att Lars Vilks blev portad?

3. Umgås du, eller har du umgåtts, privat med någon av konstnärerna som hoppade av utställningen?

Vi har gett kulturredaktörerna en vecka på sig att svara och återkommer med en sammanställning.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.