Meny Stäng

Britney Spears i Globen

Vilka förväntningar ska man ha på Britney Spears 2011? Inför konserten i Globen den 16 oktober hade recensionerna av Malmöspelningen några dagar tidigare varit uteslutande negativa. Britney fick kritik för att hon mimar till de flesta numren och att inramningen varit löjlig – på gränsen till amatörmässig.

Mot den bakgrunden var förväntningarna låga inför konserten och det gjorde att upplevelsen inte blev en total besvikelse. Det stämmer att hon kör singback och i de få nummer hon sjunger live håller inte rösten. Att det är i balladerna hon sjunger på riktigt är kanske ingen slump – många av hennes hits är rena studioproduktioner där rösten passerat så många filter att låtarna blir svårt att framföra live. Det kan alltså finnas tekniska orsaker till att så lite framförs live. Men när hon sjunger Don’t let me be the last to know vill man tillbaka till den studioinspelade musiken. Hellre bra förinspelat ljud än ett dåligt liveframträdande!

Årets idol-deltagare fick kliva upp på scenen och dansa med Britney

För låtmaterialet är det inget fel på. Femme Fatal plattan är en av hennes starkaste i karriären. Den håller för en turné och är en fortsättning på den omorientering som påbörjade med Cirkus från pop- till clubmusik. Tyvärr sänker scenshowen många av låtarna på ett sätt som nog inte var tänkt. Man får intryck av att budget och scenografi varit begränsad till kostymförrådet på Cesars Palace i Las Vegas. Det är gondoler, pyramider, 50-tals bilar och motorcyklar i en aldrig sinande ström. Grafiken som projiceras i bakgrunden är en blandning av manga & kitch. Ingen röd tråd och inget känns nytt. Man förstår att Britney inte längre har förmånen att få samarbeta med de bästa. Manuset är inte bara full av klichéer utan också i det närmaste obegripligt. Britney jagas av en stalker och hon spelar själv en agenten som till slut fångar stalkern.

Ungefär hälften av låtarna kommer från senaste plattan och det är bara några få toner av pophitsen som gjort henne stor vi får höra. Det blir några pliktskyldiga strofer ur Baby one more time innan framförandet glider över i en cover på Rihannas S&M. Jag tror Britney hade haft mycket att vinna på att göra en avskalad konsert med fokus på musik och dans. Men kanske är det i just Las Vegas hon ser sin framtid?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.