Meny Stäng

Bridesmaids – något så ovanligt som en rolig komedi

Bridesmaids handlar om Annie som åtar sig att bli brudtärna/bröllopsfixare när hennes bästa vän Lillian ska gifta sig. Hennes liv är trassligt och innehåller många inslag som gör att det blir lätt för publiken att identifiera sig. Hennes bageri går i konkurs och pojkvännen lämnar henne när hon befinner sig i ekonomisk ruin. Hon träffar sporadiskt en man (Jon Hamm alias Don Draper i Mad Men) för intima möten, men varje gång hyser han snabbt övergående känslor för henne och ser gärna att hon lämnar lägenheten efter slutförd akt. Annie är dock varken ett offer eller en ängel. Hon tar ut sina tillkortakommanden genom att vara oförskämd mot lyckliga par som vill köpa smycken i den juvelerarbutik hon jobbar i. Hennes personlighet rymmer både missunsamhet och avundsjuka. Men de roliga scenerna får extra djup när de hämtar näring i Annies svaga sidor. Till exempel hennes försök att styra in möhippan på aktiviteter som passar hennes hårt ansträngda ekonomi. Något som motarbetas av den förmögna överklassflickan Helen (Rose Byrne). Helen är Annies konkurrent och deras tävlan om Lillians vänskap är i mångt och mycket det som driver filmens handling framåt.

Bridesmaids befinner sig i gränslandet mellan roligt och svennigt. Men jag tycker att regissören Paul Feig klarar balansgången bra. Huvudrollen spelas av Kristen Wiig som vi känner igen från tv-serien Saturday Night Live. Men där TV-serien står och stampar i gamla hjulspår och bara undantagsvis är rolig är det tvärtom med filmen. Manuset känns fräscht och innehåller mycket nytt. Scenerna är oväntade och överraskar. Kristen Wiig gestaltar karaktären på ett begåvat sätt som gör att hon inte blir en bimbokaraktär à la Anna Faris i Scary Movie filmerna. Kristen har varit med och skrivit manuset själv och kanske är det därför hennes rollfigur är mångbottnad och trovärdig. Smärta och sorg blandas med glädje och skratt.

Manuset innehåller många udda och annorlunda karaktärer, men det är i castingen som filmen har fulländats. Varje karaktär är genomtänkt och bidrar till helheten. Helst vill jag inte rangordna skådespelarnas insatser eftersom alla är så bra. Tvingas jag under hot nämna någon skulle jag dock välja Melissa McCarthy som spelar överviktig, ociviliserad och påstridig väninna. Hon ger manschauvinismen ett feminint ansikte och är så grov i sin uppenbarelse att det blir humor av hög klass

Jag hade mina misstankar om att Bridesmaids var en rip off på Sex and the city genren, dvs film för mogna kvinnor som gillar erotik och vill veta vilka varumärken de ska köpa för att hitta sin identitet. Men ack så fel jag hade. Bridesmaids är ingen tjejfilm utan en given hyrfilm för hela familjen.

Regi: Paul Feig

I rollerna: Kristen Wiig – Annie, Maya Rudolph – Lillian, Rose Byrne – Helen, Melissa McCarthy – Megan, Ellie Kemper – Becca.

Speltid: 2 timmar och 5 minuter.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.