Meny Stäng

Bedragaren – underhållning utan djupare mening

I juni 2009 dömdes finansmannen och supersvindlaren Bernard Madoff till 150 års fängelse för att ha förskingrat drygt 500 miljarder kronor. Då hade han lurat sin familj, välgörenhetsorganisationer, höjdare på Wall Street och Hollywoodkändisar som Steven Spielberg, Kevin Bacon och John Malkovich. Alla hade investerat i Madoffs hedge-fonder (en typ av högriskfonder) som år efter år gett hög avkastning. Senare visade det sig att Maddoff ägnat sig åt ponzibedrägerier – en typ av bedrägerier där förluster döljs genom att ta in friskt kapital från nya investerare. Madoff avslöjades efter att hans söner slagit larm till myndigheterna.

Filmen Bedragaren har lånat nästan allt från fallet Madoff och kryddat det med lite kärlek och action. Richard Gere spelar den framgångsrika finansmannen Robert Miller som är en uppburen person i affärsvärlden. Han betraktas som ett finansgeni, är känd från tv och pryder omslaget på senaste numret av affärsmagasinet Forbes. Dottern Brooke (Brit Marling) jobbar i Millers företag och ser upp till sin far som en mentor och förebild.

Brit Marling spelar dottern Brooke Miller

Ganska snart får vi klart för oss att Miller fullt ut lever upp till den schablonbild av kallhamrade affärsmän som nöjesindustrin levererat på löpande band sedan finanskrisen bröt ut. Miller karaktär skiljer sig inte så mycket från återuppståndna Gordon Gecko och JR i Dallas. Han är skrupelfri och delar sitt privatliv mellan familjen och den unga älskarinnan Julie Côte, som spelas av den franska fotomodellen och skådespelerskan Laetita Casta, som bland annat varit modell för Victorias Secret, Ralph Lauren och Lacoste.

Men även om temat är slitet och historien känns igen är Bedragaren en tät thriller som håller biopubliken i ett fast grepp. Det är spännande nästan hela tiden. Det tar fart när en råvaruaffär i Ryssland går fel och Millers fasad börjar spricka. Richard Gere gör en trovärdig tolkning av Miller. Han är mannen som tagit på sig ansvaret att bära familjens lyxliv på sina axlar. Det är hans värld och tankar vi får följa. Susan Sarandon spelar fru Miller och är som vanligt säker, men det är en ganska liten roll och det är synd.

Julie Côte, Robert Millers älskarinna, spelas av den franska fotomodellen och skådespelerskan Laetita Casta

Spänningen tätnar ytterligare när hans älskarinna omkommer i en bilolycka. En händelse som ytterligare exponerar Millers psykopatiska drag. Då träder Tim Roth in i handlingen som ettrig kriminalkommissarie som vill gå till botten med fallet. Bedragaren är skriven och regisserad av 33-åriga Nicholas Jarecki, som tidigare bara regisserat kortfilmer och dokumentärer. Det är en typisk helgfilm som passar bra efter en jobbig arbetsvecka. Något spännande utan djupare tankar som dröjer sig kvar efteråt. Det är bra skådespeleri och underhållning för hela pengen.

 

Arbitrage

Regi: Nicholas Jarecki

Längd: 107 minuter

Skådespelare: Richard Gere, Susan Sarandon, Brit Marling, Tim Roth, Laetita Casta

Visas på Stockholm Filmfestival

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.