Hisham Matar: ”In the country of men”, Penguin Books, 256 s)
(Svensk titel: ”Ingen i världen”, Forum, tillfälligt slut på förlaget)
En recension av en bok som inte ens finns på svenska längre? Ja. För att Hisham Matars skildring av Libyen på sjuttiotalet är brännande aktuell och för att han på tisdag (31 januari) gästar Kulturhusets Internationella författarscen.
Den nioårige pojken Suleiman blir i ”In the country of men” språkrör för en generation som såg sina fäder försvinna under Gadaffis regim. Protesterna, försöken att störta honom var oorganiserade, viljan till revolt densamma som till slut fick honom på fall under 2011.
Suleiman följer med barnets ögon hur faderns vänner hämtas, torteras och hängs offentligt. Själv slits han mellan viljan att vara sin mamma till lags och önskan att få allt att vara som vanligt, utan moderns ständiga oro då hon köper illegal sprit för att döva ångesten över att makens resor kanske inte leder hem. Suleimans utsatta värld fångas med sådan skärpa att de torra, varma gatorna, mullbärsträdets mörka bär och lekarnas svärta lever utanför sidorna. Barnets oförmåga att skilja på svart och vitt, vänner och fiender, leder till händelser han inte rår över och konsekvenser bara den vuxna läsaren förstår.
Boken är ingen självbiografi, men den lille Suleimans och Hisham Matars öden är sammanlänkade. Till skillnad från Suleiman vet Hisham Matar fortfarande inte vad som hände hans far; kanske kan han snart, 19 år efter det senaste brev som smugglades ut från fängelset i Libyen, få den förklaring han väntat på och bringa klarhet i Gaddafis konsekventa övergrepp mot en hel nation.
I Matars senaste verk ”Analys av ett försvinnande”, (208 s, bokförlaget Forum) är just en libyisk dissident i fokus – säkert kommer boken att behandlas den 31 januari på Kulturhusets internationella författarscen – http://kulturhuset.stockholm.se/ för mer information.