Om tiden inte räcker till rekommenderar jag en Kulturkombo.
Boka lunch med en kompis och se en utställning tillsammans!
Kultur, mat och trevligt sällskap – kan det bli bättre?
Gå gärna till Dansmuseet i Stockholm (ligger granne med Operan) och se en utställning/installation med kostymer signerade Charles Koroly. Koroly, som kom till Sverige från USA för trettio år sedan, räknas idag som en av våra främsta scenografer och kostymörer. Bland hans uppdragsgivare finns bland annat Dramaten, Stockholms stadsteater och Göteborgsoperan, och han har arbetat med regissörer som Ingmar Bergman, Lars Norén, Björn Melander och Colin Nutley.
Precis som man kan ha förväntningar på en specifik föreställning, regissör, skådespelare, sångare eller dansare, kan man i allra högsta grad ha det på verkets scenograf och kostymör. Charles Koroly är en sådan. Som publik vet man, att man kommer att få se någonting extra när han är involverad i en produktion.
Vad är det då som gör att jag tycker så mycket om hans arbeten?
Förutom hantverket, är det hans alldeles utsökta känsla för färg och form. Lyhördheten. Lekfullheten. Det sistnämnda märks inte minst i kläderna från Trettondagsafton (Stockholms stadsteater 2010). En av Olivias klänningskjolar består av baddräkter! Narrens byxor är gjord av hundratals tunna nylonhandskar. Ingenting man ser på långt håll. Men när man kommer nära, vilket man faktiskt gjorde när Pia Johansson (som spelade Narren) gick omkring bland publiken, blir det både en aha- och ahhhh-upplevelse!
Koroly gör sin läxa, och läser man programbladet förstår man hur grundlig research han gör. Han läser alltid texten noggrant. Vill veta rollbesättningen i förväg. Läser, lyssnar och ser allt han kommer över vad gäller historik runt pjäsen, andra verk från samma tidsepok, bildverk med arkitektur, konst, kläder och musik. Ur detta kan han sedan ösa och lägga till sin egen kreativitet och konstnärlighet.
Drama, musikteater, dans och film. Ingen konstart har varit Charles Koroly främmande, vilket man också får se prov på i utställningen. Olika provdockor står snyggt uppställda och lyckas skapa magi och få kostymerna i fokus. På flera av dockorna är huvudena utbytta mot nåldynor, hattformar eller speglar. Spegla dig och du blir själv en del av installationen!
Här och var på väggarna hänger det kostymskisser och foton. Allt är vackert ljussatt och i högtalarna spelas musik av Twice of Man. Den uppmärksamma kan höra ljudet av en skisspenna som far över ett papper. Ibland hörs även Korolys röst.
Hela installationen är snyggt genomfört vilket är föga förvånande, eftersom Koroly själv står för koncept och utformning. Och på den här utställningen FÅR man känna på plaggen, vilket är ett extra plus!
Dansmuseet, Gustav Adolfs Torg 22-24
Korolys Kostym Drama
Entré: 60 kr
Utställningen pågår t o m 2/9 2012