JOBS börjar hösten 2001. Superentreprenören och Apple-grundaren Steve Jobs berättar för de anställda att han hållit på med ett hemligt projekt som kommer att revolutionera människors sätt att lyssna på musik. Han presenterar Apple iPod som gör att vanligt folk kan ha 1 000 låtar på fickan.
Steve Jobs spelas av Aston Kutcher, och det är också filmens största problem. Kutcher bottnar inte riktigt i rollen och blitvis blir det väldigt uppenbart att han bara spelar och inte är Jobs. Kutcher har fyllt 35 år och börjar nog bli lite till åren för att få de där huvudrollerna i romantiska komedier som vi är så vana att se honom i. Så kanske är det ett karriärsdrag att ge sig i kast med karaktärsroller som kan ge honom en skjuts mot mer mogna roller i framtiden. Den skjutsen får han dock inte för prestationen i JOBS. Det blir ett rejält magplask där bristerna blir som tydligast när han ska imitera Steve Jobs säregna gångstil och leende. Det blir mer av Saturday Night Live än biografi!
Filmen följer Jobs från hippieåren under 70-talet på Reed Colleges campusområde i Oregon fram till den inledande scenen 2001 på Apples huvudkontor i Cupertino, Kalifornien. Berättelsen är i huvudsak kronologiskt berättad och följer ganska fantasilöst både Jobs karriär och de produkter han utvecklade – och som bidragit till vad företaget Apple är idag. Från den första Apple-maskinen till Apple II, Lisa, Macintosh och iPod.
Porträttet av Jobs är inte speciellt smickrande. Geniet och innovatören får stå tillbaka för hans mer despotiska drag, som bitvis övergår i psykopati. Det är lite synd, för hans oförmåga till sociala kontakter både privat och i affärslivet kunde säkert nyanserats. Om inte annat för att öka filmens trovärdighet och lyfta fram det han främst var känd för. För ingen ska tro att Apples framgångar varit möjliga om Jobs bara hade varit omgiven av människor som tyckte illa om honom.
Regissör är Joshua Michael Stern, som ännu inte regisserat en större kassa- eller kritikerframgång. Han har främst B-filmer och TV-serier på meritlistan. Filmen kostade 15 miljoner USD totalt och har finansierats och producerats av Mark Hulme, en affärsman från Texas som helt saknar tidigare erfarenhet från filmbranschen. För den pengen har han lyckats knyta till sig Kutcher, några mindre kända skådespelare samt förra seklets storstjärnor Lesley Ann Warren och James Woods i mindre biroller.
Steve Jobs är en av vår tids främsta innovatörer, och hans livshistoria är både intressant och värd att berätta. Den har alla komponenter en duktig scriptwriter behöver för att skriva en underhållande och spännande historia – såsom makt, kärlek, framgång, svek och sorg. Men manusförfattaren Matt Whiteleys bearbetning känns inte optimal. Varför slutar filmen år 2001 när Jobs sista år i livet var något av de mest dramatiska i hans liv? Ur ett affärsperspektiv var lanseringen av iPhone 2007 en av hans största triumfer – en innovation som ledde till att Apple hösten 2012 blev världens högst värderade företag. Privat gjorde han kanske sitt livs misstag när han valde att inte lyssna på läkarna efter att ha fått cancerdiagnosen. Han lät sig behandlas med alternativmedicin istället för de beprövade alternativen. Storyn är det inget fel på, men det blir lite som att dricka öl ur ett champagneglas. Paketeringen är snygg men det smakar inte bra – och jag är ganska säker på att Jobs inte hade satt Apples logga på den här filmen.
För fansen finns dock en liten ljusglimt. 2011 förvärvade Sony Pictures filmrättigheterna till Steve Jobs auktoriserade biografi som är skriven av Walter Isaacson. Förhoppningsvis blir det en bättre produktion.
Regi: Joshua Michael Stern
Medverkande: Ashton Kutcher, Josh Gad m fl
Längd: 2 tim 8 min
Premiär: 8 nov 2013