Meny Stäng

Ilsken Springsteen gör ingen besviken

 

Bruce Springsteens 17:e studioalbum är ännu ett bevis på hans starka engagemang i amerikanska samhällsfrågor. Precis som Born in the USA – som blev Springsteens globala genombrott för en bredare publik – släpps det nya albumet under ett valår. Den gången var albumet en reaktion på den djupa ekonomiska kris som drabbade USA i början av 80-talet. När Bin Ladins hejdukar flög in i tvillingtornen den 11 september 2001 resulterade det i flera av låtarna som ingår i The Rising – en av Springsteens mest hyllade album. I Wrecking Ball, som släpps idag, möter vi en arg Springsteen. Argare än någonsin. Denna gång gör han upp med gam-kapitalismen, politikerna och finansfolket. Han ger fotfolket röst för en samhällsutveckling som de varken valt eller önskat.

Plattan innehåller nio helt nya låtar samt två som han spelat live på tidigare turnéer. Deluxeversionen innehåller dessutom ytterligare två bonusspår. Titelspåret Wrecking ball premiärspelades på Giant Stadium hösten 2009 och fanns sedan med på låtlistan under hela Working on a Dream-turnén. Land of hope and dreams är ännu äldre. Den släpptes i samband med E Street bands återföreningsturné 1999 och har spelats flitigt under flera turnéer. Här återfinns studioversionen där Clarence Clemmons gör sitt sista avtryck för E Street band. Han dog i juni förra året i sviterna av en stroke. Förutom Clarence brutala saxsolo har producenten Ron Aniello kryddat arrangemanget med sköna synttrummor och en gospelkör som adderar en ny dimension åt låten.

Öppningsspåret är We take care of our own men titeln är inte ett påstående utan en fråga. Det är en arg och uppgiven Bruce som låter frustrationen rinna ut i varje vers. Han är förbannad på politikerna i Washington och sjunger uppgivet ”Where are the hearts that run over with mercy? Where’s the love that has not forsaken me?”. I refrängen finns referenser till orkanen Katrina och hur de svarta och fattiga övergavs av myndigheterna. De som inte hade någonstans att ta vägen och fick söka skydd i Superdome, New Orleans hemmaarena för amerikansk fotboll. We take care of our own är albumets första singel och en ganska typisk Springsteen låt där refrängen snabbt sätter sig och körsång balanserar mot slamriga gitarriff och Springsteens opolerade röst. Musikaliskt är albumet en mix av influenser från tidigare album och turnéer. Dels The Seeger Sessions Band turnén från 2006 där fokus låg på gospel, folk och blues. Dels Nebraska-albumet och Ghost of Tom Joad som i huvudsak var en akustisk turné i mindre skala.

Easy Money är en av flera folkmusikinfluerade låtar på plattan. Den handlar förvisso om människor som dödar och rånar, men texten är en gliring till bankerna och finansfolket på Wall Street som han menar bestulit det amerikanska folket på deras tillgångar. Springsteen kallar finansfolket för fat cats och har i intervjuer hyllat Occupy Wall Street-rörelsen. Här ackompanjeras han av irländska folktoner och en gospelkör i en taktfast melodi som hade platsat på hans folkmusikalbum We shall overcome från 2006. Det är stark bastrumma, akustisk gitarr och Springsteens lugna sång. I samma genre hamnar Death to my hometown och We are alive.

På samma tema går Jack of all trades som textmässigt är en av de starkaste låtarna på plattan. Det är en ballad som framförs med återhållen vrede. Springsteen är den vanlige mannen på gatan och sjunger ”The banker man grows fatter, the working man grows thin” och avslutar med ” If I had me a gun, I’d find the bastards and shoot ’em on sight”. Starka ord.

Albumets mest udda låt är utan tvekan Rocky ground som i grunden är en gospellåt men kryddad med en refräng och avslutande rap-parti av Michelle Moore. Det känns som ett helt ny musikalisk riktning där Springsteen visar på förnyelse utan att tappa bort sig i teknik och instrumentella effekter.

För Springsteen-fans blir Wrecking ball ingen besvikelse. Den är jämn och lite annorlunda men inte i klass med det bästa han gjort. De nya influenserna är överraskande och välkomna, men sätter inte nya ramar för Springsteens ljudbild.

Bruce Springsteen kommer till Ullevi den 27 -28 juli för två konserter.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.